Wykonanie
„A co na deser?” – To pojawiające się coraz częściej pytanie mojej córki, dzięki któremu powstał ten „tort,” oczywiście w 100 % wegański, czyli bez
jajek,
śmietany,
masła, itp., ale bardzo SMAKOWITY.„Smaczny i zdrowy,” to cel, który zawsze próbuję osiągnąć w swojej kuchni. Mam nadzieję, że przy przy okazji zachęcę niektórych z Was do takiego pieczenia i gotowania.Składniki:Ciasto (porcja na 1 placek):2/3 szklanki
mleka roślinnego (
migdałowe lub cashew/nerkowce)2 łyżki
oleju2 łyżki
musu jabłkowego (po prostu ścieramy kawałek
jabłka na tarce)1/3 szklanki + 1 łyżka
brązowego cukru trzcinowegoszczypta
soli0,5 szklanki
mąki pszennej z pełnego przemiału0,5 szklanki
mąki pszennej białej3 łyżki carobu1/2 łyżeczki
sodyDo przepisu należy upiec dwa placki.Składniki suche i mokre mieszamy osobno,
potem je łączymy razem.Wkładamy na blaszkę do tarty lub do tortownicy (średnica ok. 22 cm) wysmarowanej
olejem i posypanej mieszanką carobu i
mąki (więcej carobu niż
mąki, by uniknąć białego
spodu ciasta).Pieczemy w piekarniku przez 15-20 min, w temperaturze 300F (ok. 150C)Po upieczeniu i wystudzeniu placków przekładamy je masą
migdałową lub z
nerkowców (cashew)Jeżeli użyjemmy
migdały, należy je moczyć przez 24 godziny w wodzie.
Wodę odlewamy i zalewamy wrzątkiem, odczekujemy chwilę i wtedy bardzo łatwo odchodzą skórki (
migdały po prostu wyciskamy ze skórki palcami).Masa:2 szklanki namoczonych i obranych ze skórki
migdałów (lub nerkowców/cashew)1,5 szklanki
wody lub
mleka roślinnegook.1 , 5 łyżeczki agaru w proszku
sól do smaku4-5 łyżek
cukru brązowego2 łyżki
soku z cytrynyWodę gotujemy z agarem ok. 5-6 minut. Wlewmy do blendera, w którym mamy już
migdały i resztę składników, i miskujemy najpierw z małą ilością
wody a
potem dolewamy resztę. Po zmiksowaniu (powinna wyjść z tego dosyć gęsta masa) masę wylewamy na ostudzone placki, które wcześniej nasączone zostały
wodą z sokiem z
cytryny.Możemy na pierwszy placek wylać najpierw
polewę czekoladową,
potem masę kremową i następny placek i polać po wierzchu masą
czekoladową. Możemy polewać masę
czekoladową na całe ciasto tuż przed podaniem lub indywidualne porcje.
Polewa czekoladowa:3/4 szklanki karobu3/4 szklanki
syropu klonowego1/3 szklanki
oleju kokosowgo
Syrop i karob mieszamy razem, podgrzewamy i dodajmy
olej kokosowy, mieszamy aż się rozpuści. Powinna z tego wyjść gęsta polewa, jeżeli nie, to wtedy proponuję polewanie polewą już indywidualnych porcji na talerzykach. Zawsze to jakieś rozwiązanie.