Wykonanie
Tak, to marzenie prawie każdego weganina, żeby zjeść zdrowe, super pyszniaste i do tego absolutnie łatwe do wykonania ciacho! Zgadzacie się ze mną?Wykonanie tego ciasta zajmuje tylko piętnaście minut, albo i mniej, a
potem do piekarnika. W czasie, gdy nam się to marzenie już pięknie piecze robimy ganache, czyli polewę „czekoladową”. Zanim się ciasto upiecze i ostudzi, polewa będzie gotowa i możemy zabłysnąć przed mężem, koleżankami albo… teściową :).Już widzę Wasze zadowolone minki ale myślę, że największym powodem do radości jest to, że możemy zadbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych.
S kładniki:Składniki suche:1/2 szklanki
mąki pszennej razowej1/2 szklanki
mąki pszennej białej lub orkiszowej1/4 szklanki karobu (carob)1/2 szklanki
brązowego cukru zmielonego na puder1/4 łyżeczki
kardamonu1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia bez aluminum1 1/2 łyżki
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanejszczypta
soliSkładniki mokre:1/2 szklanki
mleka migdałowego (przepis na
mleko znajdziecie tutaj http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/mleko-z-migdalow/)1/2 szklanki
mleka kokosowego ( możemy kupić w w puszce lub zrobić samemu robimy tak samo jak
mleko migdałowe zerknijcie na przepis)*1/2 szklanki
syropu klonowego, agave lub
daktylowego1 łyżeczka
wanilii1 łyżeczka
octu jabłkowego lub
soku z cytrynyWykonanie:Suche składniki mieszamy osobno
Mleka mieszamy z
sokiem z cytryny lub
octem jabłkowym i odstawiamy na 5 min, następnie łączymy z resztą mokrych składników.Wymieszane mokre składniki łączymy z suchymi.Wylewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę (posmarowaną
olejem i posypaną
mąką)Pieczemy w temperaturze 350F (180)C przez 35-40 min.Polewa 1:1/2 szkalnki
mleka migdałowego lub
sojowego2 łyżki
brązowego cukru2 łyżeczki
olejuszczypta
soli2oog karobowych
chipsówMleko,
cukier i
olej zagotowujemy, dodajemy karob i mieszamy aż się dobrze rozpuści.Odstawiamy do wystygnięcia na ok. 30 min. mieszając od czasu do czasu. Polewa będzie gęsta i lejąca( patrz zdjęcia)Najlepiej polewać ciasto tuż przed podaniem.Jeżeli nie mamy karobowych
chipsów możemy zrobić polewę numer 2lub polewa 2:3/4 szklanki karobu3/4 szklanki
syropu klonowego1/3 szklanki
oleju kokosowgo2-3 łyżki
masła migdałowego lub z
nerkowców. (almond butter lub cashew butter)
Syrop i karob mieszamy razem, podgrzewamy i dodajmy
olej kokosowy+
masło migdałowe, mieszamy aż się rozpuszczą. Powinna z tego wyjść gęsta polewa, jeżeli nie, to wtedy proponuję polewanie polewą już indywidualnych porcji na talerzykach. Zawsze to jakieś rozwiązanie.*Jeżeli mamy bardzo gęste
mleko kokosowe trzeba będzie go użyć więcej o 0,5 szklanki.