Wykonanie
Dla tych, co nie lubią
buraków - spokojnie... ich smak jest niewyczuwalny, za to nadają ciastu miękkości i wilgotności. Dzięki nim możemy ograniczyć ilość dodawanego tłuszczu. Jest to też dobry sposób, by przemycić dzieciom trochę tego niedocenianego warzywa. Przepis z "Jadłonomii" .Składniki:1 szkl.
mleka roślinnego1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżka mielonego
siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej
wody3/4 szkl.
brązowego cukru1/2 szkl. puree z
buraka *1/4 szkl.
oleju3/4 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
mąki pszennej razowej1/2 szkl.
kakao ( najlepiej surowego)2 łyżeczki dobrej
kawy rozpuszczalnej (dałam zbożową)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180˚C. Do dużej miski wlać
mleko i
ocet jabłkowy, odstawić na chwilę. Siemię zalać
wodą i odstawić na 2-3minuty aż napęcznieje. W małej misce wymieszać wszystkie suche składniki ( za wyjątkiem
cukru).Napęczniałe siemię dodać do
mleka i
octu, dodać
cukier i mokre składniki. Wymieszać mikserem na puszystą masę. Powoli wsypywać suche składniki, cały czas miksując na małych obrotach.Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 minut.Upieczone ciasto po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.* jak zrobić puree z buraka?Piekarnik rozgrzać do 220˚C.
Buraki ( w dowolnej ilości) zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec przez 60 minut. Po ostudzeniu obrać i zmiksować ręcznym blenderem.