Wykonanie
Coś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie
chleba czy
bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa dni (dosłownie!), albo całość jest zbyt skomplikowana. Albo może po prostu szukam wymówek, sama już nie wiem... Rano, i owszem, mam ochotę na pyszną, mięciutką, pachnącą bułeczkę, ale kiedy przychodzi moment przygotowań... Rezygnuję. Nie wiem, dlaczego.Chociaż... To chyba dlatego, że codziennie gotuję obiady. Kiedyś to C. się tym zajmował, a jak był w pracy, po prostu
jadłam tosta. Teraz, gdy wraca do domu późno, zmęczony, mam ochotę podać mu coś ciepłego i smacznego. Więc gotuję - zupy,
makarony z sosami, ostatnio nawet upiekłam
kurczaka. Tyle, że to mnie aż tak nie kręci, robię to trochę z przymusu, a nie dlatego, że bardzo mi się chce. I ten czas, który spędzam w kuchni na gotowaniu obiadów, mi wystarcza. Nie mam ochoty siedzieć tam kilku godzin dłużej, żeby upiec
chleb. I jestem w kropce...Mam nadzieję, że mi przejdzie. Albo jakoś przekonam się do tego gotowania. Albo C. przejdzie na dietę, na której będzie mógł spożywać tylko kanapki. Zobaczymy.
Póki co, mam jeszcze jeden pomysł na załatwienie sprawy śniadania. Owszem, czasem chodzę do piekarni naprzeciwko, ale częściej, jeśli nie ma
chleba, stawiam na pancakes.Kiedy zobaczyłam, jak długo na blogu nie było żadnych placuszków, włosy stanęły mi dęba. Jak to możliwe...? Przecież robię je od czasu do czasu... No tak, tylko że zjadamy je szybciutko,
póki są gorące, i nie zostaje nic do obfotografowania. A rano jesteśmy głodni, i nikomu się czekać nie chce. Niemniej, tym razem szybciutko zrobiłam kilka zdjęć, zanim C. dorwał się do talerza. Bo te placuszki wyszły wyśmienite!
Orzechowe, z karmelizowanym
jabłkami. A
jabłka smakują zupełnie wyjątkowo, bo do karmelu dodałam sporo
miodu. Dzięki temu mają jego wyraźny smak i aromat. Są pyszne; mięciutkie i pachnące, dosłownie rozpływały się w buzi. Tak rozpoczęty dzień musi być udany, prawda...?
Składniki:(na 12-15 sztuk)2
jajka150 ml
mleka80 ml
oleju200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli40 g
cukru20 g mielonych
orzechów laskowychdodatkowo:3
jabłka50 g
cukru50 g
miodu2 łyżki
wodyNajpierw przygotować
jabłka:
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.Na patelni skarmelizować
cukier z
wodą. Gdy nabierze złotego koloru, dodać
miód, karmelizować jeszcze chwilę, aż
miód się rozpuści i wszystko się połączy.Dodać
jabłka, dusić pod przykryciem, aż zmiękną.Odstawić.
Jajka lekko ubić, wymieszać z
mlekiem i
olejem.
Mąkę przesiać, wymieszać z
sodą,
solą,
cukrem i
orzechami. Dodać do mokrych składników, dokładnie wymieszać.Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż nabiorą jasnobrązowego koloru.
Jabłka podgrzać, lekko odparować.Pancakes podawać gorące z
jabłkami i sosem, który się wytworzył.Smacznego!
Chleba piec mi się nie chce, ale zawsze znajdę w sobie energię do przygotowania czegoś słodkiego. Pysznego. I z
dynią!