ßßß
Potrzebujemy:1/2 l mleka2 jajka2 i 1/3 szklanki mąki pszennej2-3 łyżki cukru1/2 łyżeczki sodyszczyptę soliszczypta cynamonujabłka (soczyste, najlepiej kwaskowate)olej do smażeniaKrok po kroku:Jabłka myjemy, obieramy ze skórki (lub nie - jak wolimy) i kroimy na mniejsze kawałki.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę.Mleko, żółtka, mąkę, sól, sodę, cukier i cynamon miksujemy na gładką i dosyć gęstą masę.Dodajemy pokrojone jabłka.Do przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i łyżką lub chochelką nakładamy na nią małe placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy koniecznie z cukrem pudrem (ewentualnie wymieszanym z cynamonem), śmietaną lub ulubionym dżemem.Smacznego! :-)