Wykonanie
Naleśniki z nadzieniem
jabłkowym i wyśmienitą polewą
orzechową – deser marzenie, bo nie dość, że zdrowy to jeszcze smacznyNaleśniki są dla mnie polem eksperymentalnym. Często zmieniam ich skład, aby znaleźć ten wyjątkowy i myślę, że ze wszystkich naleśnikowych eksperymentów ten jest najbardziej udany i został moim ulubionym.Warto pamiętać, że „zdrowy weganizm” nie powinien ograniczać się do wyeliminowania z diety
mięsa, jaj i
nabiału, ale również na wprowadzeniu do jadłospisu nierafinowanych produktów roślinnych takich jak na przykład
mąka razowa.Wypróbujcie sami!Składniki:1/2 szklanki
kaszy gryczanej niepalonej – zmielić na
mąkę2 szklanki
płatków owsianych – zmielić na
mąkę1 szklanka
mąki z pełnego przemiału (najlepiej użyć
mąki z białej pszenicy- white whole wheat
flour) l ub
mąki orkiszowej (spelt
flour), albo
mąki typu graham2 szklanki
mleka migdałowego lub innego roślinnegook. 2 szklanki
wody2 łyżki
brązowego cukru (opcjonalnie)2 łyżki zmielonych
migdałów1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki
olejuWszystkie składniki wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. żeby
płatki owsiane będą mogły ” związać” wszystko razem. Naleśniki będą wówczas elastyczne i nie będą się łamały.Smażymy tak jak zwykłe naleśniki.Po usmażeniu można przykryć folią, co również wpływa na ich elastyczność. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest za gęste należy dolać
wody lub
mleka, ponownie wymieszać i odczekać parę minut.Z przepisu wychodzi ok. 12 naleśników.Nadzienie:
kilka
jabłek obrać i pokroić w kostkę1
banan pokroić w plasterki1 łyżeczka
cynamonu1/3 szklanki
orzechów włoskich3 łyżki lub więcej
syropu klonowego1 łyżka
soku z cytryny lub
octu jabłkowegoJabłka podduszamy kilka minut na wodzie i
oleju dbając o to aby nie były za miękkie. Dodajemy resztę składników i podduszamy jeszcze parę minut.Polewa
orzechowo-karobowa5 łyżek
masła orzechowegowoda lub
mlekook. 2 łyżek lub więcej
syropu klonowego1 łyżka karobuWszystko mieszamy razem i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając.
Wody dodajemy tyle, aby uzyskać lejącą polewę
Foto: M.Bojko