Wykonanie
Ważnym zaleceniem w profilaktyce cukrzycy jest spożywanie ok. 35 g błonnika dziennie, ponieważ reguluje on absorbcję glukozy we
krwi, nie dopuszcząjąc do gwałtownego wzrostu poziomu
cukru. Ten deser na pewno dostarczy nam nie tylko wrażeń
smakowych, ale również błonnik oraz wiele innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.Składniki:1 szklanka
mąki z pełnego przemiału (może być np.
mąka z pełnego przemiału z białej pszenicy, tzw. whole white wheat
flour)1 szklanka
mąki białej pszennej4 dobrze dojrzałe
bannany¼ szklanki
oleju1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1/3 szklanki
mleka sojowego1 łyżeczka
octu jabłkowego lub
soku z cytryny¼ szklanki
brązowego cukru lub
mioduszczypta
soliBakalie:
morele,
orzechy włoskie, goji berries,
rodzynki lub inneWykonanie:
Bakalie zalać gorącą
wodą.
Ocet i
mleko łaczymy razemy i odstawiamy.
Banany rozgniatamy widelcem albo miksujemy w blenderze z
olejem i
cukrem.Mieszamy suche składniki i
bakalie (odcedzone z
wody), a następnie dodajemy zmiksowane
banany i
mleko. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i dajemy do foremki keksówki.Pieczemy w temp. 355F (160C) 50-60 min.
Foto: M.Bojko