Wykonanie
Burak nie jest może typowym składnikiem w słodkich wypiekach, ale okazało się, że sprawdza się w nich wyśmienicie.
Buraki mają działanie krwiotwórcze, zapobiegają anemii, aż 4-krotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wśród ich licznych dobroczynnych właściwości jest również wspomaganie utrzymania właściwego poziomu cholesterolu, tonizujące działanie na wątrobę, obniżenie ciśnienia czy przeciwdziałanie zwapnieniom naczyń krwionośnych. Poza tym zawierają liczne witaminy i mikroelementy w tym A, C, potas, żelazo, magnez i kwas foliowy.Zdecydowanie warto je włączyć do naszej codziennej diety.Składniki:1 duży ugotowany w skórce, na parze
burak1 3/4 szklanki
mąki orkiszowej z pełnego przemiału1/2 szklanki
oleju kokosowego lub
margaryny roślinnej3/4-1 szklanki
cukru trzcinowego lub brązowego2 łyżeczki
wanilii¼ łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody do pieczenia1 łyżka
soku cytrynowego lub
octu jabłkowego1 szklanka
mleka roślinnego (użyłam wymieszane
mleko lniane i
migdałowe)2 łyżki zmielonego jasnego
siemienia lnianego6 łyżek gorącej
wodyOkoło 1 szklanki
bakalii:
orzechy włoskie,
rodzynki,
żurawinyOkoło 12 średniej wielkości
truskawek pociętych na plasterki
Siemię lniane zalewamy 6 łyżkami gorącej
wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut, aby masa zgęstniała i nabrała konsystencji kleistej papki.Po ostudzeniu
buraka, obieramy go ze skórki i miksujemy w robocie kuchennym na gładką masę.W misce mieszamy suche składniki:
mąkę,
cukier,
sól.
Olej kokosowy rozpuszczamy do płynnej postaci.Do miski z suchymi składnikami dodajemy zmiksowanego
buraka,
siemię lniane i pozostałe składniki (
bakalie i pokrojone w plasterki
truskawki dodajemy na samym końcu). Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę lub dwie
mąki.Wlewamy ciasto do natłuszczonych, lub wyłożonych papierkami pergaminowymi foremek na babeczki (mniej więcej do 2/3 wysokości foremek).Pieczemy w temperaturze 350 F (180 C) przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche.Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Babeczki z
buraczkiem pachną i smakują wyśmienicie.