Wykonanie
Lepsze
jadłam tylko raz, a właściwie ciągle, ale w jednym miejscu, barze
mlecznym, na Placu Wolności w Poznaniu. Ale to było dwadzieścia lat temu...Składniki na 10 sztuk (duża patelnia):1 szklanka
mąki1 szklanka
mlekapół szklanki
wody gazowanejszczypta
sodyszczypta
soli2 łyżki zmiksowanych
truskawekłyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią1
jajko1/3 szklanki
oleju kokosowego lub z pestek
winogrondodatkowo:
serek waniliowy z Grudziądzamiseczka umytych, poćwiartowanych
truskawekWszystkie składniki zmiksować. Odstawić ciasto na minimum pół godziny. Smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni. Na każdym rozsmarować łyżkę
serka, na połowie ułożyć
truskawki, przykryć drugą i złożyć w kopertę.