Wykonanie
Nie przepadam za smakiem tradycyjnej owsianki, ale bardzo lubię używać w mojej kuchni
płatki o wsiane. Są zbyt cenne żeby je omijać. Gdy połączyłam
płatki,
siemię lniane,
migdały,
mąkę kokosową i orkiszową, wyszły naprawdę rewelacyjnie pyszne gofry. Bogate m.in. w minerały, witaminy z grupy B, witaminę E, łatwo przyswajalne węglowodany i
białko, pełne błonnika, a do tego smaczne, w połączeniu z
owocami będą na pewno stanowiły smaczne i pożywne śniadanie albo deser.
Składniki:3 szklanki
płatków owsianych zmielonych na
mąkę1 szklanka
mąki kokosowej lub zmielonych
wiórków kokosowych na
mąkę1 szklanka
mąki orkiszowej lub
mąki z pełnego przemiału z białej pszenicy (white whole wheat
flour)¼ szklanki
siemienia lnianego – zmielić½ szklanki zmielonych
migdałów lub
mąki migdałowej1 łyżeczka
wanilii1/2 łyżeczki
kardamonu3 łyżki
cukru kokosowego lub brązowego trzcinowego2 szkanki
mleka roślinnego (jakie akurat mamy) lub
wody2,5 szklanki
wody1/2 łyżeczki
soli himalajskiej lub innej1
jabłko starte na mus (starłam na tarce do placków ziemniaczanych)
Płatki owsiane mielimy na
mąkę, a
siemię lniane na proszek. Wszystkie składniki mieszamy wmisce i dolewamy
wody. Mieszamy. Konsystencja ciasta powinna przypominać dość gęstą
śmietanę.Zostawiamy w misce na około 10 minut, żeby
płatki i siemię napęczniały i wytworzyły „kleik”. Jeślitrzeba, po tym czasie dolewamy jeszcze trochę
wody i powtórnie mieszamy.Nakładamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę.Z przepisu wychodzi około 20 gofrów.Można je zamrażać, jak również opiekać w tosterze .