ßßß Cookit - przepis na Pyszne wegańskie gofry

Pyszne wegańskie gofry

nazwa

Wykonanie

Nie przepadam za smakiem tradycyjnej owsianki, ale bardzo lubię używać w mojej kuchni płatki o wsiane. Są zbyt cenne żeby je omijać. Gdy połączyłam płatki, siemię lniane, migdały, mąkę kokosową i orkiszową, wyszły naprawdę rewelacyjnie pyszne gofry. Bogate m.in. w minerały, witaminy z grupy B, witaminę E, łatwo przyswajalne węglowodany i białko, pełne błonnika, a do tego smaczne, w połączeniu z owocami będą na pewno stanowiły smaczne i pożywne śniadanie albo deser.
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę
1 szklanka mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych na mąkę
1 szklanka mąki orkiszowej lub mąki z pełnego przemiału z białej pszenicy (white whole wheat flour)
¼ szklanki siemienia lnianego – zmielić
½ szklanki zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
1 łyżeczka wanilii
1/2 łyżeczki kardamonu
3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego trzcinowego
2 szkanki mleka roślinnego (jakie akurat mamy) lub wody
2,5 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub innej
1 jabłko starte na mus (starłam na tarce do placków ziemniaczanych)
Płatki owsiane mielimy na mąkę, a siemię lniane na proszek. Wszystkie składniki mieszamy w
misce i dolewamy wody. Mieszamy. Konsystencja ciasta powinna przypominać dość gęstą śmietanę.
Zostawiamy w misce na około 10 minut, żeby płatki i siemię napęczniały i wytworzyły „kleik”. Jeśli
trzeba, po tym czasie dolewamy jeszcze trochę wody i powtórnie mieszamy.
Nakładamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę.
Z przepisu wychodzi około 20 gofrów.
Można je zamrażać, jak również opiekać w tosterze .
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pyszne-weganskie-gofry