Wykonanie
Uwielbiam batony owsiane, robiłam je już w wersji kokosowej i lnianej, a teraz postanowiłam zrobić pyszne batoniki z
daktylowym solonym karmelem, orzeszkami i pysznym owsianym środkiem z dodatkiem
masła orzechowego,
miodu,
wiórków kokosowych i
wanilii czy to nie wspaniałe połączenie, jeśli nie zjecie od razu wszystkich na pewno nie zaszkodzą wam na figurę, a na pewno dostarczą mnóstwo błonnika,
białka, witamin i minerałów, i zapewnią uczucie sytości na bardzo długo :) Idealny batonik po treningu :)
Składniki :Na dolną warstwę1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych1/3 szklanki
wiórków kokosowych1/4 szklanki
mąki migdałowej (zmielone
migdały)ok. 1/2 szklanki
masła orzechowego1-2 łyżki miodu/syropu z agawyopcjonalnie ekstrakt
waniliowy lub jedna
laska wanilii2-3 łyżeczki
oleju kokosowegoNa kamel
daktylowy1/2 szklanki
daktyli1-2 łyżki
masła orzechowegoszczypta
soli2-3 łyżki
wodyorzeszki ziemne do posypaniaPrzygotowanieDolna warstwa : Wymieszać razem wszystkie składniki, jeśli masa się nie klei dolać łyżkę
wody, więcej
masła lub
miodu, masą wykleić blaszkę (keksówkę) włożyć do lodówki i przycisnąć czymś ciężkim, odstawić na ok 1-2 h.Karmel :
Daktyle namoczyć przez chwilę we wrzątku, następnie zblendować, dodać do nich,
sól,
masło i
wodę, wymieszać, posmarować na wierzchu wcześniej przygotowanej masy posypać orzeszkami i
solą.
Spróbujcie również innych batonów:)
Batony owsiano lniane przepis tutaj
Batony
kokosowo owsiane klik tutaj
Batony owsiano
kokosowo orzechowe z quinoa, przepis tutaj
Batony owsiane z chia i
siemieniem lnianym, bez
mąki i
cukru, przepis tutajSzeroki wybór innych superfoods możecie znaleźć na stronie www.sklepagnex.pl