ßßß Cookit - przepis na Migdałowiec ze śliwkami

Migdałowiec ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Wegański i bezglutenowy migdałowiec ze śliwkami . Ciasto tak mocno migdałowe, że już chyba bardziej być nie może. Cudownie aromatyczna masa orzechowa idealnie komponuje z lekko kwaskowatymi śliwkami, tworząc ciasto doskonałe.
Uwielbiam kulinarne eksperymenty! A jeszcze bardziej udane eksperymenty! Ach... to niecierpliwe oczekiwanie, czy to co wymyśliliśmy wyjdzie. Nie ukrywam, wiąże się to z ogromnym strachem o to, aby nasz eksperyment nie wylądował w śmietniku. Nie ma nic gorszego niż uczucie zmarnowania nie tylko produktów, ale i czasu, energii. Na szczęście, z przedstawianym Wam na blogu ciastem, wiążą się jedynie pozytywne emocje. To jedno z lepszych ciast, które ostatnio zrobiłam. Z całego serca polecam!
wegański bezglutenowy bez cukru
(śred. ok. 24 cm)
spód:
- 100 ml płynnego oleju kokosowego
- 70 g ksylitolu
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 200 g mąki gryczanej
- 120 g bezglutenowych płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.
Spód i boki tortownicy wyklejam ciastem. Całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.
Upieczony spód wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
masa śliwkowa:
- 600 g umytych i wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)
- 1 łyżka amaretto
Do garnka wrzucam śliwki i ksylitol. Całość gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
Dodaję pozostałe składniki i gotuję już bez przykrycia ok. 30 min.
Gotową masę śliwkową wykładam na upieczony, wystudzony spód.
Jeśli nie posiadacie śliwek możecie użyć dobrej jakości powideł śliwkowych.
masa migdałowa:
- 300 g migdałów (najlepiej blanszowanych)
- 7 łyżek syropu klonowegp
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 200 ml wody
- 4 łyżki mleka roślinnego
Do miksera wrzucam: migdały, wodę, syrop klonowy, sól, mleko i wanilię. Wszystko miksuję na gładką masę.
Dodaję mielone siemię lniane i dalej miksuję. Gdyby masa była zbyt gęsta dodaję więcej mleka - musimy jednak uważać, bo masa lekko tężeje.
Gotową masę wykładam na ułożoną na dnie ciasta masę śliwkową
top:
- 7 śliwek
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka syropu klonowego
Wypestkowane śliwki, przecięte na pół wrzucam na patelnię. Dodaję cynamon i syrop klonowy. Chwilkę smażę pod przykryciem, by śliwki zmiękły.
Tak przygotowane śliwki układam skórą do dołu na masie migdałowej.
Tak przygotowane ciasta wkładam na min. 1 h (najlepiej na noc) do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/10/moj-kulinarny-sukces-weganski.html