ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy sernik jaglany

Cytrynowy sernik jaglany

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam serniki ... To jeden z nielicznych nie wegańskich wypieków, których mi brakuje na diecie roślinnej. Na szczęście, nie ma dla mnie problemu w stworzeniu wegańskiego odpowiednika sernika. Zresztą, największą motywacją jest chyba własna jedzeniowa przyjemność. I właśnie z powodu owej przyjemności powstał bezglutenowy cytrynowy sernik jaglany .
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad soją i jej negatywnymi właściwościami m.in. powodowaniu bezpłodności . Na początku bardzo sceptycznie podchodziłam do tak odważnych sądów, uważając, że skoro Azjaci jedzą od wieków soję i im ona nie szkodzi, tak samo i my możemy bezpiecznie zajadać ten produkt. Niestety, już nie jestem tego taka pewna... O negatywnych skutkach spożywania soi mówi wielu lekarzy, dietetyków, a także i ludzi zajmujących się medycyną naturalną. Nie wiem, jaka jest prawda, ale wolę nie ryzykować i w swojej diecie zamierzam ją ograniczyć.
Temat soi wiążę się z tematem sernika jaglanego . Jestem wielbicielką wszelkiego rodzajów serników - wilgotnych, ciężkich i waniliowych, najlepiej bez zbędnego spodu. Odkąd przeszłam na nieprzetworzoną dietę roślinną bardzo doskwierał mi brak tego wypieku. Postanowiłam stworzyć jego zamiennik. Po paru próbach udało się upiec idealny sernik z tofu, którym zajadali się wszyscy, będąc w przekonaniu, że jędzą wypiek z prawdziwego sera. Teraz, gdy produkty sojowe są u mnie na czarnej liście, znów pojawił się problem. Od czego ma się jednak "łepetynę". Trafiłam na sernik jaglany . Pamiętam, że robiłam kiedyś taki, jednak bez pieczenia, z dodatkiem agaru. Nie smakował ani jak sernik. Nie był nawet w 1% do niego podobny. Stwierdziłam, że aby mój wypiek smakował "seropodobnie" koniecznie musi to być sernik pieczony, z dużą ilością cytryny i wanilii . Zakasałam więc rękawy i zabrałam się do roboty. O dziwo, mój wypiek jaglany smakuje cudownie! Oczywiście nie jest to idealny smak sernika, ale gwarantuje, że zadowoli każdego. W dodatku wypiek jest bezglutenowy i nie zawiera dodatku przetworzonego cukru .
wegański bezglutenowy bez cukru
(tortownica o śr. 20 cm)
spód:
- 60 g oleju kokosowego
- 30 g syropu klonowego
- 2-3 łyżki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 90 g mąki gryczanej
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
masa jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1 szklanka ś m ietanki kokosowej (ta gęsta część z puszki mleka kokosowego)
- 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
- garść rodzynek
Nastawiam piekarnik na 200 st. C.
Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.
Kaszę jaglaną gotuję na miękko w mleku (ok. 30-40 min). Do gotującej się kaszy dodaję pastę waniliową, olej kokosowy, wiórki kokosowe i ksylitol.
Gdy kasza się gotuję przygotowuję spód mojego "sernika". Rozpuszczam na patelni olej kokosowy. Zdejmuję patelnię z palnika, dodaję syrop klonowy oraz szczyptę soli. Czekam aż składniki się rozpuszczą. Gdy masa przestygnie dodaję ją do mieszaniny płatków owsianych, mąki, wiórków kokosowych, cynamonu i mleka. Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę. Wyklejam nimi spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika na ok. 15 min.
Do ugotowanej kaszy dodaję śmietankę kokosową, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wszystko blenduję na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewam trochę mleka (masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego).
Na końcu do masy jaglanej dodaję rodzynki i delikatnie mieszam.
Wykładam masę na podpieczony spód i piekę ok. 40 min w 180 st. C. Wierzch ciasta musi być lekko zrumieniony.
Gotowy cytrynowy sernik jaglany wstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/04/cytrynowy-sernik-jaglany.html