ßßß Cookit - przepis na Puszysty tofurnik cytrynowy na spodzie z kaszą jaglaną (bez cukru, bez glutenu)

Puszysty tofurnik cytrynowy na spodzie z kaszą jaglaną (bez cukru, bez glutenu)

nazwa

Wykonanie

Cudownie puszysty i delikatny tofurnik, o wyraźnie wyczuwalnej nucie cytryny i miło chrupiącym spodzie z dodatkiem kaszy jaglanej. Uwielbiacie klasyczne serniki? To ten wegański na pewno Wam zasmakuje!
Pusz ysty sernik wegański .
Brzmi wspaniale.
Z natury wiem, że owym sernikom zwykle bliżej do nowojorczyka niż do tego puszystego, lekkiego. Długo się zastanawiałam, co trzeba byłoby zrobić, by w przepisie wegańskim uzyskać efekt lekkości i puszystości. Na początku dodawałam odrobinę sody, jednak to nie do końca mnie zadowalało. W końcu wymyśliłam - aqua faba !
Dzięki użyciu aqua faby, czyli wody z puszki po cieciorce (czytaj o niej więcej), tofurnik, który stworzyłam jest niezwykle delikatny i puszysty . Aż trudno uwierzyć, że zrobiony jest z tofu, a nie ze zwykłego twarogu. Tofurnik ten idealnie sprawdzi się na Święta, będąc wielką konkurencją dla innych nie-wegańskich wypieków. Nie zdziwiłabym się, gdyby ciocie czy babcie nie zorientowały się, że to "sernik bez sera", w dodatku bez grama cukru i glutenu .
Dzisiejsza wersja tofurnika ma w spodzie dodatek surowej kaszy jaglanej, która nadaje mu niesamowitą chrupkość. Nie martwcie się, upiecze się ona w czasie pieczenia sernika. Oczywiście, możecie wykorzystać przepis na spód z innych tofurników, jeśli dodatek kaszy Was nie przekonuje.
Kochani, i jeszcze jedno, pamiętajcie, jeśli chcecie zrobić idealny tofurnik, który smakuje jak prawdziwy sernik, musicie zainwestować w dobrej jakości tofu, koniecznie ekologiczne. Unikajcie wielkich korporacji i ich produktów, którym daleko do ideału. Może są tańsze, ale w składzie oprócz soi GMO posiadają masę konserwantów. To wszystko ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na jakość i smak wypieku. Pamiętajcie, im lepszych składników użyjecie, typ lepsze ciasto otrzymacie .
wegański bezglutenowy
(tortownica o średnicy ok. 22-24 cm)
spód:
- 60 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 80 g syropu klonowego
- 6-8 łyżek mleka
- 150 g mąki gryczanej
- 120 g surowej kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaję odrobinę mleka.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.
Spód tortownicy wyklejam ciastem i w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min. Gotowy spód pozostawiam do ostygnięcia na ok. 30 min.
masa "serowa":
- 900 g ekologicznego tofu
- śmietana z 1 puszki mleka kokosowego (400g) - stała część z mleka kokosowego (puszka powinna być bardzo mocno schłodzona)
- 1 szklanka ksylitolu + 2-3 łyżki (do smaku)
- sok z 2 - 2 i 1/2 cytryny (do smaku)
- 2 łyżki pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii
- 4 łyżki bezglutenowego waniliowego budyniu (ewentualnie mąki ziemniaczanej)
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- woda z 1 puszki cieciorki
Tofu odsączam z zalewy, przekładam do miksera, dodaję ksylitol, pastę waniliową, skórkę z cytryny, sok z cytryny, śmietanę kokosową i szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie blenduję. Masa ma być gładka i kremowa. Próbuję i ewentualnie dodaję więcej ksylitolu lub soku z cytryny (smak ma być intensywny, ponieważ złagodzi go jeszcze dodatek ubitej wody z cieciorki). Na koniec dodaję budyń i ponownie bardzo dokładnie blenduję.
W misce ubijam wodę po cieciorce na puszystą, sztywną pianę (tak jak się ubija białka). Dodaję 1/4 ubitej piany do masy tofurnikowej i blenduję na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dodaję pozostałą pianę i już delikatnie, za pomocą łyżki mieszam.
Gotowy krem wylewam na wcześniej upieczony, ostudzony spód i wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Na dno piekarnika wkładam brytfannę wypełnioną gorącą wodą. Sernik piekę ok. 60 min. Staram się nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia, by sernik nie popękał. Wyłączam piekarnik i sernik pozostawiam w nim do przestudzenia na ok. 60 min, lekko uchylając drzwiczki. Następnie wyciągam go z piekarnika i studzę w formie.
top:
- śmietana z 1 puszki mleka kokosowego - schłodzona
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- do przybrania ciasta - skórka otarta z cytryny
Schłodzoną śmietanę ubijam z ksylitolem. Na koniec dodaję sok z cytryny i dalej ubijam.
Gotową masę wykładam na przestudzony sernik. Całość posypuję otartą skórką cytrynową.
Sernik chłodzę w lodówce przez minimum 12 h.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/12/niezwykle-puszysty-tofurnik-cytrynowy.html