Wykonanie
Składniki0,5 kg
mąki1 szklanka kwaśnego
mleka1 szklanka słodkiego
mleka1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 opakowanie
cukru migdałowego (lub
waniliowego)20 dag
rodzynek1 łyżka
olejuszczypta
soliCzas przygotowania: 30 minBliny to takie wspomnienie z dzieciństwa mojego taty. Od
zarania dziejów słyszę opowieści o prababci, która to smażyła je. Trochę jednak inaczej niż w podanym przepisie, ale też wszystkie składniki były swojskie i wychodziły nieco inaczej. Poza tym najczęściej jadane były z sosem mięsnym lub
jajkiem sadzonym, a ja proponuję dzisiaj na słodko.
Rodzynki zalewam (1 cm powyżej
rodzynek) ciepłą
wodą i zostawiam na 20-30 minut, żeby trochę namokły.Pozostałe składniki z
olejem włącznie mieszam w blenderze. Na końcu wylewam
wodę z
rodzynek i dodaję
rodzynki do gotowego ciasta.Pod pierwsze bliny smaruję delikatnie patelnię
olejem, następnie za pomocą niewielkiej chochelki nalewam ciasto – wielkość blinów zależy od własnych preferencji – u nas dziś był cały przegląd wielkości i grubości, bo każdy chciał inaczej. Natomiast radzę nie przekraczać jednak 0,5 cm grubości, żeby nie zrobiły się kluchowate.Oryginalnie te bliny były zawsze smażone na patelni posmarowanej
słoniną i jeśli macie dostęp do dobrej jakości
słoniny, można próbować – wtedy nie dodawajcie
oleju do ciasta. Ta
słonina, którą udało mi się kupić w jednym ze sklepów sieciowych, była tak wstrętna, że z szybkością rakiety wylądowała w koszu na śmieci.Bliny smażymy z obu stron, aż ładnie zbrązowieją. Z jednej strony wyjdą na bank gładziutkie, druga strona może być nieco bardziej chropowata. Można jeszcze oprószyć je
cukrem pudrem.Użyta ilość
rodzynek sprawia, że bliny są naprawdę słodkie. Można je jednak zrobić z innymi
owocami, np.
malinami. Wtedy proponuję dodać łyżkę lub dwie łyżki
cukru do ciasta, żeby złamać kwaskowatość
malin. A jeśli wolicie bliny wielkości i grubości naleśników (takie fajnie się zwija i podaje np. z salsą z
papryki lub z gęstą
śmietaną i
łososiem), rezygnujemy wtedy z dodatku
cukru, a zwiększamy ilość kwaśnego
mleka. Smacznego!
Podobne przepisy
Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymiCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkamiCiasto
marchewkoweOrzechowiec
Bułeczki maślane z
rodzynkami