Wykonanie
Oprócz mazurka zrobiłam na Wielkanoc jeszcze jedno ciasto. Wszystkim tak smakowało, że postanowiłam upiec je jeszcze raz. Dlatego teraz
mogę je zaprezentować, wtedy tak szybko zniknęło, że nie dałam rady zrobić zdjęć;)Smakuje bardzo ciekawie, pysznie i wyraziście (nie powinno się pomijać
soli, która podkreśla smak), no i jest z moim ulubionym dodatkiem
banana. Nie jest to tradycyjny keks, ale to raczej w niczym nie przeszkadza;D Przepis można modyfikować i dodawać różne
bakalie, więc szybko się nie znudzi.- 1/2 szklanki (ok. 100g)
cukru- 50g
masła- 1/2 szklanki
mleka- 1
jajko- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 1/4 łyżeczki
soli- 1 1/2 szklanki (ok. 260g)
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 2 średnie
banany (ok. 240g bez skórki)- 100g mieszanki keksowej- 50g
rodzynek- 30g
suszonych moreli, pokrojonychZmiksować
cukier,
masło,
mleko,
jajko i esencję
waniliową.Przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.Zmiksować je z mokrymi składnikami.Dodać rozgniecione
banany i zmiksować.Wmieszać
bakalie.Przelać ciasto do nasmarowanejkeksówki o długości ok. 21cm.Piec w temperaturze 175 st. C przez ok. 1 godzinę(koniecznie sprawdzić patyczkiem).Studzić w formie i ostrożnie wyjąć.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 1 godzina 20 minutLiczba porcji: 14Kaloryczność jednej porcji: 180 kcal