Wykonanie
Przepis podpatrzyłam na tej stronie, a z niej dotarłam na następną i następną i następną, aż trafiłam chyba na oryginał tu ;)Ciasto jest bardzo smaczne, dla mnie babkowate ale wilgotne. Wilgotność utrzymuje się dość długo, nawet po 4 dniach ciasto jest mięciutkie i pulchniutkie.2 szklanki
mąki (to ok. 300 g
mąki)3/4 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli1/4 szklanki miękkiego
masła1 szklanka
cukru2 duże
jajka3-4
banany(zależy od wielkości)1 łyżeczka
wanilii1/3 szklanki
mleka3/4 szklanki Nutelli (należy ją wcześniej podgrzać, by była płynna)
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na gładką masę, do której dodajemy
jajka i na koniec
mleko- wtedy ucieramy do połączenia się składników, nie dłużej.
Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy razem z
sodą,
solą i
mąką. Całość mieszamy na jednolitą gładką masę.Nutellę podgrzewamy w mikrofali-ok 30sek, tak aby zrobiła się lekko płynna i nadawała do wymieszania z
ciastem..1/3 ciasta odlewamy i dodajemy do niej nutellę.Na blachę wyłożoną papierem wylewamy białe ciasto a na wierzch te z nutellą. Następnie widelcem mieszamy obie masy- nie za długo, tyle by masy wyglądały jak zebra.Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto warto zostawić w foremce do ostygnięcia