ßßß Cookit - przepis na BANANA BREAD - CHLEBEK BANANOWY

BANANA BREAD - CHLEBEK BANANOWY

nazwa

Wykonanie

Plamiste banany znowu dały okazję do wypieków :) Kiedyś robiłam pineapple upside down cake (przepis tutaj), dzisiaj padło na kolejny amerykański wypiek: banana bread – delikatny, wilgotny bochenek o wyraźnym bananowym smaku. Dorzuciłam do niego solone ziarna słonecznika, które podkręcają smak i w dodatku przyjemnie chrupią pod zębami. Samo wykonanie ciasta trwa parę minut :)
Składniki:
3-4 dojrzałe banany
70g masła
200g mąki
szczypta soli
140g cukru
jajko
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
łyżeczka sody
20-30g solonych ziaren słonecznika (opcjonalnie; można też użyć orzechów lub suszonych owoców)
Roztopione masło wymieszać z rozgniecionymi bananami, dodać cukier, cukier z wanilią i roztrzepane jajko. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i solą.
Piec w natłuszczonej keksówce w temperaturze 170°C przez około godzinę.
Przepis stąd: http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread
Źródło:http://takeittasty.blogspot.com/2014/02/bananowo.html