Wykonanie
Plamiste
banany znowu dały okazję do wypieków :) Kiedyś robiłam pineapple upside down
cake (przepis tutaj), dzisiaj padło na kolejny amerykański wypiek:
banana bread – delikatny, wilgotny bochenek o wyraźnym
bananowym smaku. Dorzuciłam do niego solone
ziarna słonecznika, które podkręcają smak i w dodatku przyjemnie chrupią pod zębami. Samo wykonanie ciasta trwa parę minut :)Składniki:3-4 dojrzałe
banany70g
masła200g
mąkiszczypta
soli140g
cukrujajkołyżeczka
cukru z prawdziwą
waniliąłyżeczka
sody20-30g solonych
ziaren słonecznika (opcjonalnie; można też użyć
orzechów lub
suszonych owoców)Roztopione
masło wymieszać z rozgniecionymi
bananami, dodać
cukier,
cukier z
wanilią i roztrzepane
jajko. Na koniec dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
sodą i
solą.Piec w natłuszczonej keksówce w temperaturze 170°C przez około godzinę.Przepis stąd: http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread