Wykonanie
Ciasto bardziej pasujące do jesiennej aury jednak ja zdecydowałam się je upiec teraz. Potrzebowałam szybkiego, prostego, dobrego przepisu. I oto on. Ciacho wilgotne, smaczne, aromatyczne. Nie wymaga użycia miksera. Wszystkim bardzo smakowało, rozeszło się baaardzo szybko. Przepis z Tej strony.
Składniki :1 szklanka
mąki ( użyłam pszennej )1 szklanka
cukru ( można dodać nieco mniej )1 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki posiekanych
orzechów włoskich1/3 szklanki
oleju roślinnego1/4 szklanki
mleka1
jajo1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego ( użyłam 1/4 łyżeczki domowej
wanilii w proszku )1 duże
jabłko starte na grubych oczkachSuche składniki mieszamy razem :
mąkę,
sodę,
sól,
cynamon,
imbir,
cukier,
orzechy.W drugiej misce łączymy :
olej,
mleko,
jajo, ekstrakt.Do suchych składników dodajemy starte
jabłko i składniki mokre. Mieszamy tylko do połączenia całości.Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm lub innej foremce ( u mnie 20x29cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w 175°C przez 20-25 minut do suchego patyczka.Smacznego :)