Wykonanie
Muffiny orkiszowe - ostatnio nasze ulubione. Najlepsze z dużą ilością
owoców. Dziś, z okazji Dnia
Jabłka, z
jabłkami i
cynamonem. Doskonale smakują w plenerze, a że za oknem piękna pogoda, polecam na jesienny piknik. :)
składniki na 12-14 sztuk1 1/2 szklanki
mąki orkiszowej1/2 szklanki
mąki żytniejszczypta
soliłyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczenia2-3 łyżeczki
cynamonuszczypta mielonych
goździkówszczypta
imbiru3/4 szklanki
brązowego cukru2
jajka1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
mlekałyżka ekstraktu z
wanilii2-3 słodkie
jabłkaW jednej misce
mąkę wymieszać z
solą,
proszkiem do pieczenia i
sodą, w drugiej
jajka utrzeć z
cukrem. Dodać
olej,
mleko i ekstrakt z
wanilii, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę, następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!
***