Wykonanie
Któż z nas nie kocha muffinek? Zamiast jednak zajadać się kalorycznymi, czekoladowymi babeczkami, raz na jakiś czas warto upiec takie, w których podstawowym składnikiem jest…
marchewka. Dzięki temu deser jest zdrowszy, bardziej pożywny i oczywiście łaskawszy dla naszych bioder. Do dzieła!Składniki (na 12 babeczek):1 szklanka
mąki zwykłej1 szklanka
mąki pełnoziarnistej1 szklanka
płatków owsianych2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody½ łyżeczki
soli1 łyżeczka mielonego
cynamonu¼ łyżeczki mielonych
goździków¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej¼ łyżeczki mielonego
imbiru1 szklanka
mleka¾ szklanki startych
jabłek¾ szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki
oleju roślinnego1
jajko2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 szklanki startej
marchewkiRozgrzewamy piekarnik do 190 C. W dużej misce mieszamy obie
mąki,
płatki owsiane,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
cynamon,
goździki, gałkę i
imbir.W oddzielnej misce łączymy
mleko,
cukier, starte
jabłka,
olej,
jajko i ekstrakt
waniliowy. Łączymy składniki z obu misek i mieszamy je na gładką masę. Na końcu dodajemy startą
marchewkę.Rozkładamy powstałe ciasto do foremek na muffinki, aż po brzegi. Pieczemy przez około 20-25 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy do dekoracji użyć
lodów waniliowych, masy z
mascarpone lub po prostu
bitej śmietany. Smacznego!