ßßß Cookit - przepis na Wilgotne, aromatyczne, dyniowe muffiny

Wilgotne, aromatyczne, dyniowe muffiny

nazwa

Wykonanie

Sezon na dynię w pełni, po daniach wytrawnych przyszedł czas na te słodkie. Były już dyniowe placuszki z cynamonem, a teraz pora na ekspresowe dyniowe muffiny. Muffinki są mięciutkie i mega wilgotne idealnie sprawdzą się na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
1 1/2 szklanki dyni startej na drobnych oczkach
Suche:
1 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
szczypta imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru z wanilią
Mokre:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
80 ml gęstego jogurtu greckiego
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepać składniki mokre. Połączyć składniki mokre z suchymi. Dodać startą dynię i niedbale wymieszać. Ciasto nakładać do foremek do 2/3 wysokości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/10/wilgotne-aromatyczne-dyniowe-muffiny.html