ßßß Cookit - przepis na Zdrowy niskotłuszczowy tort czekoladowy (bez glutenu, bez cukru)

Zdrowy niskotłuszczowy tort czekoladowy (bez glutenu, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Czekolada .
Oj... jest jeszcze lepiej. A co jeśli dodam - wegański, bezglutenowy, o małej zawartości tłuszczu, bez cukru ?
Marzenie... Nie! To wszystko jest jak najbardziej realne !
Dzisiaj na blogu przedstawiam Wam przepis na puszysty, niezwykle pyszny, wegański tort czekoladowy, idealny na Święta lub na inną specjalną okazję. Tort, który zaskoczył mnie samą - smakiem i konsystencją. Za puszystość wypieku odpowiada tu użycie aqua faby (tu kilka informacji więcej jak jej używać) , czyli wody z puszki po cieciorce, która w przepisach wegańskich idealnie zastępuję białko jajka. Nie martwcie się, nie czuć jej wcale dzięki idealnej kompozycji pozostałych dodatków. Tort przełożony jest czekoladowo-orzechowym kremem zrobionym z... kaszy jaglanej .
Czy może być jeszcze zdrowiej? :)
Ten wegański czekoladowy tort to idealny wypiek na Święta lub urodziny małego alergika. Ciasto jest bezglutenowe, nie posiada jajek i nabiału . Jeśli Wasze dziecko nie jest uczulone na orzechy, ze spokojem możecie zrobić mu taką pyszną, słodką, kulinarną niespodziankę! Przecież można rozpieszczać dzieci, jednocześnie dbając o ich zdrowie.
A może tym razem rozpieścicie własne kubki smakowe?
Obiecuję, że po zjedzeniu takiej słodkości nie będziecie mieć wyrzutów sumienia.
wegański bezglutenowy
(forma o śr. ok. 23 cm)
biszkopt:
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego / winnego
- 50 g oleju ryżowego (lub innego bezsmakowego i bezwonnego)
- 3/4 szklanki ksylitolu / 1 szklanka erytrolu
- 4 łyżki mąki z cieciorki
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżka rumu / amaretto - można zastąpić kilkoma kroplami esencji migdałowej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- woda z 1 puszki cieciorki
W szklance łączę mleko sojowe i ocet. Odstawiam na 10 min, aż mleko się zetnie.
W misce łączę mąki (oprócz tej z cieciorki), proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon i sól.
W malakserze łączę olej, mąkę z cieciorki, rum i ksylitol. Następnie dodaję 1/3 mieszanki suchych składników. Blenduję. Wlewam ścięte. Blenduję, ale już na małych obrotach. Wsypuję pozostałe suche składniki i ponownie delikatnie blenduję tylko do połączenia się składników.
W misce ubijam wodę po cieciorce na puszystą, sztywną pianę (tak jak się ubija białka). Dodaję 1/3 ubitej piany do masy na biszkopt i blenduję na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dodaję pozostałą pianę i już delikatnie, za pomocą łyżki mieszam.
Ciasto na tort przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na 30-40 min, do tzw. suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.
masa orzechowo-czekoladowa:
- 200 g (1 szklanka) kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 4 dojrzałe banany (400 g bez skóry)
- 200 g orzechów włoskich
- 8 łyżek kakao (ok. 60 g)
- 4-5 łyżek syropu klonowego / syropu z agawy / miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- 3/4 łyżeczki agaru
- do posypania ciasta - drobno pokrojone blanszowane migdały
Kaszę jaglaną przepłukuję 2-krotnie wrzątkiem i gotuje na małym ogniu w 2 szklankach lekko osolonej wody. Kasza musi być bardzo miękka i dość sucha.
Do blendera wrzucam ugotowaną kaszę jaglaną i pozostałe składniki (oprócz agaru). Całość blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dosładzam.
1/3 masy przekładam do rondelka. Dodaję agar i dokładnie mieszam. Rondelek wkładam na palnik i podgrzewam, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, gotuję jeszcze ok. 1 min na małym ogniu. Szybko przekładam ją do pozostałej masy i blenduję.
Upieczony biszkopt kroję na 3 warstwy, które przekładam masą czekoladowo-orzechową. Smaruje nią także górę i boki ciasta. Wierzch tortu czekoladowego ozdabiam drobno pokrojonymi blanszowanymi migdałami lub orzechami włoskimi. Gotowy tort wkładam na noc do lodówki.
Ten tort czekoladowy to kolejny dowód na to, że słodycz zdrowa, wegańska, bezglutenowa, bez cukru może być uzależniająco pyszna!
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/12/zdrowy-niskotuszczowy-tort-czekoladowy.html