Wykonanie
Czekolada .Oj... jest jeszcze lepiej. A co jeśli dodam - wegański, bezglutenowy, o małej zawartości tłuszczu, bez
cukru ?Marzenie... Nie! To wszystko jest jak najbardziej realne !Dzisiaj na blogu przedstawiam Wam przepis na puszysty, niezwykle pyszny, wegański tort
czekoladowy, idealny na Święta lub na inną specjalną okazję. Tort, który zaskoczył mnie samą - smakiem i konsystencją. Za puszystość wypieku odpowiada tu użycie aqua faby (tu kilka informacji więcej jak jej używać) , czyli
wody z puszki po
cieciorce, która w przepisach wegańskich idealnie zastępuję
białko jajka. Nie martwcie się, nie czuć jej wcale dzięki idealnej kompozycji pozostałych dodatków. Tort przełożony jest
czekoladowo-
orzechowym kremem zrobionym z...
kaszy jaglanej .Czy może być jeszcze zdrowiej? :)Ten wegański
czekoladowy tort to idealny wypiek na Święta lub urodziny małego alergika. Ciasto jest bezglutenowe, nie posiada
jajek i
nabiału . Jeśli Wasze dziecko nie jest uczulone na
orzechy, ze spokojem możecie zrobić mu taką pyszną, słodką, kulinarną niespodziankę! Przecież można rozpieszczać dzieci, jednocześnie dbając o ich zdrowie.A może tym razem rozpieścicie własne
kubki smakowe?Obiecuję, że po zjedzeniu takiej słodkości nie będziecie
mieć wyrzutów sumienia.
wegański bezglutenowy(forma o śr. ok. 23 cm)
biszkopt:- 3/4 szklanki
mleka sojowego- 1 łyżka
octu jabłkowego /
winnego- 50 g
oleju ryżowego (lub innego bezsmakowego i bezwonnego)- 3/4 szklanki
ksylitolu / 1 szklanka erytrolu- 4 łyżki
mąki z
cieciorki- 1/2 szklanki
mąki jaglanej- 1/2 szklanki
mąki kukurydzianej- 1/2 szklanki
mąki gryczanej- 1 łyżka
rumu /
amaretto - można zastąpić kilkoma kroplami esencji migdałowej- 2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 3 łyżki
kakao- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- szczypta
soli-
woda z 1 puszki
cieciorkiW szklance łączę
mleko sojowe i
ocet. Odstawiam na 10 min, aż
mleko się zetnie.W misce łączę
mąki (oprócz tej z
cieciorki),
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao,
cynamon i
sól.W malakserze łączę
olej,
mąkę z
cieciorki,
rum i
ksylitol. Następnie dodaję 1/3 mieszanki suchych składników. Blenduję. Wlewam ścięte. Blenduję, ale już na małych obrotach. Wsypuję pozostałe suche składniki i ponownie delikatnie blenduję tylko do połączenia się składników.W misce ubijam
wodę po
cieciorce na puszystą, sztywną pianę (tak jak się ubija
białka). Dodaję 1/3 ubitej piany do masy na
biszkopt i blenduję na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dodaję pozostałą pianę i już delikatnie, za pomocą łyżki mieszam.Ciasto na tort przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na 30-40 min, do tzw. suchego patyczka.Upieczony
biszkopt wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.masa
orzechowo-czekoladowa:- 200 g (1 szklanka)
kaszy jaglanej- 2 szklanki
wody- 4 dojrzałe
banany (400 g bez skóry)- 200 g
orzechów włoskich- 8 łyżek
kakao (ok. 60 g)- 4-5 łyżek
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu- 1 łyżka
soku z cytryny- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- 3/4 łyżeczki agaru- do posypania ciasta - drobno pokrojone blanszowane
migdałyKaszę jaglaną przepłukuję 2-krotnie wrzątkiem i gotuje na małym ogniu w 2 szklankach lekko osolonej
wody.
Kasza musi być bardzo miękka i dość sucha.Do blendera wrzucam ugotowaną
kaszę jaglaną i pozostałe składniki (oprócz agaru). Całość blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby dosładzam.1/3 masy przekładam do rondelka. Dodaję agar i dokładnie mieszam. Rondelek wkładam na palnik i podgrzewam, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć, gotuję jeszcze ok. 1 min na małym ogniu. Szybko przekładam ją do pozostałej masy i blenduję.Upieczony
biszkopt kroję na 3 warstwy, które przekładam masą
czekoladowo-
orzechową. Smaruje nią także górę i boki ciasta. Wierzch
tortu czekoladowego ozdabiam drobno pokrojonymi blanszowanymi
migdałami lub
orzechami włoskimi. Gotowy tort wkładam na noc do lodówki.Ten tort
czekoladowy to kolejny dowód na to, że
słodycz zdrowa, wegańska, bezglutenowa, bez
cukru może być uzależniająco pyszna!Smacznego!