Wykonanie
Ach... Wielkanoc zbliża się wielkimi zajęczymi skokami. Mnie się od zawsze święto to kojarzy z babką wielkanocną . To wypiek, który obok mazurków powinien obowiązkowo pojawić się na wielkanocnym
stole. Co powiecie na wersję wegańską, bezglutenową i bez dodatku
cukru ? Niemożliwe? A jednak... Mam dla Was przepis na
migdałowo-
cytrynową babkę wielkanocną .Uwielbiam t ę wielk anocną babkę . Wyraźn ie czuć w niej
migdałowy smak i nutę cy
tryn y . B abka ta j est wilgotna, aromatyczna i c udownie prezentuje się na wielkanocnym
stole. Co istotne, to wega ński, bezglutenowy i niezwyk le zdrowy wypiek, który pokazuje, że można objadać się s łodkościami, jednocześnie dbając o własne zdrowie. Nawet w Święta !
Bezglutenowa wegańska wegańska- 200 g
mąki migdałowej- 150 g
mąki kukurydzianej- 30 g
mąki z
cieciorki- 1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody + 2 łyżki
octu jabłkowego- 100 ml
oleju ryżowego (może być także
winogronowy)- 150 ml
mleka migdałowego (można zastąpić innym roślinnym)- 120 ml
syropu klonowego / s
yropu z agawy- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego- sok z 2
cytryn- skórka otarta z 2
cytryn- 1 łyżka
amaretto (można pominąć)- kilka kropli ekstraktu
migdałowego- szczypta
soliPiekarnik nastawiam na 180 st. C (termoobieg). W misce mieszam:
olej,
mleko migdałowe,
syrop z agawy, pastę
waniliową, sok i
skórkę z cytryn,
amaretto i ekstrakt
migdałowy. W drugiej misce dokładnie mieszam
mąki,
proszek do pieczenia i
sól.W małej miseczce zalewam
sodę octem jabłkowym. Dokładnie mieszam. Powinna powstać piana. Dodaję ją do mokrych składników i delikatnie mieszam (powinna powstać jeszcze większa piana).Następnie bardzo uważnie, partiami dodaję składniki suche i delikatnie mieszam.Ciasto (musi
mieć strukturę budyniu) wykładam do formy, którą wcześniej wysmarowałam
olejem i oprószyłam mielonymi
migdałami.Babkę piekę 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Gdyby się przypalała, przykrywam ją folią aluminiową.Smacznego!