ßßß Cookit - przepis na Migdałowo-cytrynowa babka wielkanocna (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

Migdałowo-cytrynowa babka wielkanocna (wegańska, bezglutenowa, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Ach... Wielkanoc zbliża się wielkimi zajęczymi skokami. Mnie się od zawsze święto to kojarzy z babką wielkanocną . To wypiek, który obok mazurków powinien obowiązkowo pojawić się na wielkanocnym stole. Co powiecie na wersję wegańską, bezglutenową i bez dodatku cukru ? Niemożliwe? A jednak... Mam dla Was przepis na migdałowo-cytrynową babkę wielkanocną .
Uwielbiam t ę wielk anocną babkę . Wyraźn ie czuć w niej migdałowy smak i nutę cy tryn y . B abka ta j est wilgotna, aromatyczna i c udownie prezentuje się na wielkanocnym stole. Co istotne, to wega ński, bezglutenowy i niezwyk le zdrowy wypiek, który pokazuje, że można objadać się s łodkościami, jednocześnie dbając o własne zdrowie. Nawet w Święta !
Bezglutenowa wegańska wegańska
- 200 g mąki migdałowej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki z cieciorki
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody + 2 łyżki octu jabłkowego
- 100 ml oleju ryżowego (może być także winogronowy)
- 150 ml mleka migdałowego (można zastąpić innym roślinnym)
- 120 ml syropu klonowego / s yropu z agawy
- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 1 łyżka amaretto (można pominąć)
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
Piekarnik nastawiam na 180 st. C (termoobieg). W misce mieszam: olej, mleko migdałowe, syrop z agawy, pastę waniliową, sok i skórkę z cytryn, amaretto i ekstrakt migdałowy. W drugiej misce dokładnie mieszam mąki, proszek do pieczenia i sól.
W małej miseczce zalewam sodę octem jabłkowym. Dokładnie mieszam. Powinna powstać piana. Dodaję ją do mokrych składników i delikatnie mieszam (powinna powstać jeszcze większa piana).
Następnie bardzo uważnie, partiami dodaję składniki suche i delikatnie mieszam.
Ciasto (musi mieć strukturę budyniu) wykładam do formy, którą wcześniej wysmarowałam olejem i oprószyłam mielonymi migdałami.
Babkę piekę 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Gdyby się przypalała, przykrywam ją folią aluminiową.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/03/bezglutenowa-migdaowo-cytrynowa-babka.html