Szpinak często nie lubiany jest dobrym źródłem wit.K, która wpływa na zdrowie naszych kości. Jedna szklanka świeżego szpinaku zawiera prawie 200% dziennego zapotrzebowaniana naszego organizmu. Przepis jest prosty ale ciekawostką jest to że użyłam do niej śmietankę z tofu.Składniki:liście szpinaku bez ogonkówpapryka żółtaparyka czerwonaszypiorek albo czerwona cebula1 awokadoSos do sałatki – śmietanka z tofu1/2 kostki tofu1/2 ugotowanego ziemniakaolejsól, pieprz, czosnek, sproszkowana cebula, sproszkowany imbirsok z cytrynymleko sojoweWszystkie składniki miksujemy w blenderze dodając tyle mleka aby uzyskać odpowiedniej konsystencji sos do sałatki.Warto wspomnieć że szpinak zawiera dużą ilość szczawianów, które blokują wchłanianie wapnia i żelaza. Dlatego zaleca się żeby szpinak nie był jedynym albo głównym źródłem tych składników w naszej diecie. Ze względu na szczawiany szpinak nie jest również zalecany przy niektórych chorobach.