Wykonanie
Tak podsumował efektywność diety wegańskiej w leczeniu chorób przewlekłych dr Colin Cambell, autor ksiazki „The China Study”.„Nic z tego, co oferuje medycyna, nawet w przybliżeniu nie może się równać wpływowi diety opartej na produktach roślinnych.”Po świątecznych daniach, coś lekkiego na noworoczne przyjęcie.Składniki:Warzywa pokrojone w słupki:
marchewkapapryka czerwonapapryka żółtaogórek lub
cukiniaSos do warzyw:1 kostka miękkiego
tofumajonez sojowyczosneksólpieprzprzyprawa warzywnapieprz cayennesok z cytrynyawokado (opcjonalnie)*Wykonanie:Wszystkie składniki oprócz
awokado i
soku z cytryny miksujemy w blenderze.Osobno miksujemy
awokado.*Na dno naczynia zmiksowany sos, następnie nakładamy warstwę z
awokado i układamy pokrojone warzywa.Możemy zrobić porcje indywidualne (tak jak na zdjęciu), możemy też od razu wymieszać
awokado z sosem do warzyw, będzie wówczas super kremowe.Możemy podać osobno sos i warzywa. Wszystko oczywiście zależy od naszej wyobraźni i upodobań.
Majonez sojowy:o,5 szklanki
mleka sojowego niesłodzonego0,5 szklanki
olejuząbek
czosnkusól,
pieprz,
kurkuma i
sok z cytrynyW blenderze miskujemy na wysokich obrotach
mleko sojowe,
sól czosnek,
kurkumę bardzo powoli i bardzo cieniutkim strumieniem dolewamy
olej. Po zmiksowaniu już powinna być kremowa masa. Wylewamy i dodajemy do smaku
sok z cytryny.*do
awokado dodajemy
sok z cytryny, aby zachować kolor.