Wykonanie
Osoby stosujące dietę wegańską powinny włączyć do swojego jadłospisu różnorodne produkty zbożowe, warzywa,
owoce, nasiona i
orzechy – i to w jak najmniej rafinowanej postaci. (Dr R. Pawlak, „W obronie wegetarianizmu”)Składniki:1 szklanka ugotowanej
cieciorki1 szklanka ugotowanej
soczewicy czerownej1 szklanka ugotowanej, granulowanej proteiny sojowej3/4 szklanki ugotowanych
płatków owsianych2 łyżki
sosu pomidorowegobułka tarta3 ząbki
czosnku1
cebula3 łyżki
płatków drożdżowychprzyprawy:
sól,
pieprz, wędzona
papryka,
pieprz cayenneWykonanie:
Cebulę podsmażamy z
przyprawami dodając na koniec
płatki drożdżowe.Miksujemy wszystkie składniki oprócz proteiny sojowej w robocie kuchennym. Dodajemy tyle
bułki tartej, aby uszyskać konsystencję odpowiednią dla pasztetu.Nakładamy do foremki i pieczemy w temperaturze 180C (365F) przez 40 min.Przed podaniem wyjmujemy z foremki, smarujemy
ketchupem lub
musztardą i opsypujemy
pietruszką,
szczypiorkiem lub
koperkiem. kroimy i podajemy np. na liściach
szpinaku.