Wykonanie
Rezygnujemy z kanapki w McDonaldzie?Spożycie tylko dwóch posiłków na tydzień w restauracjach typu „fast food” podwyższa ryzyko otyłości o 50%. Dzieje się tak dlatego, że nawet w jednym posiłku (hamburger,
napój i fryki) może znajdować się aż do 2ooo kcal! Posiłki te zawierają np. dużo tłuszczów nasyconych i
soli. Korzystając często z „fast foodów” narażamy się nie tylko na chorby (np. nadciśnienie, choroby
serca, rak żołądka), ale dokładamy sobie kilogramów. Proponuję bezpieczne i smaczne vege-burgery.
Foto: M.BojkoSkładniki:½ szklanki ugotowanej
czerwonej fasolki1 szklanka ugotowanej
soczewicy1
cebula2 ząbki
czosnku½ szklanki
bułki tartej1 szklanka ugotowanego
ryżukilka listków pokrojonej
bazyli¼ szklanki zmielonych
płatków owsianych zalanych goracą
wodą w takiej ilości aby uzyskać gęsta masę
Przyprawy:
sól,
pieprz ziołowy,
pieprz cayenne, wędzona
papryka chipotleWykonanie:Pokrojoną
cebulkę i
czosnek podsmażamy na
oleju ok. 8 min albo do uzyskania jasno złotego koloru.Ugotowaną
fasolkę czerwoną i
soczewicę rozdrabniamy widelcem i dodajemy do podsmażonej
cebulki z
przyprawami. Mieszamy wszystkie składniki. Obtaczamy w zmielonym siemnieniu lnianym i smażymy.Z przepisu wychodzi ok. 8 kotletów.Na zdjęciu –
płatki owsiane (te białe) i farsz do kotletów.