ßßß Cookit - przepis na Vege-burgery z czerwonej fasolki i soczewicy

Vege-burgery z czerwonej fasolki i soczewicy

nazwa

Wykonanie

Rezygnujemy z kanapki w McDonaldzie?
Spożycie tylko dwóch posiłków na tydzień w restauracjach typu „fast food” podwyższa ryzyko otyłości o 50%. Dzieje się tak dlatego, że nawet w jednym posiłku (hamburger, napój i fryki) może znajdować się aż do 2ooo kcal! Posiłki te zawierają np. dużo tłuszczów nasyconych i soli. Korzystając często z „fast foodów” narażamy się nie tylko na chorby (np. nadciśnienie, choroby serca, rak żołądka), ale dokładamy sobie kilogramów. Proponuję bezpieczne i smaczne vege-burgery.
Foto: M.Bojko
Składniki:
½ szklanki ugotowanej czerwonej fasolki
1 szklanka ugotowanej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ szklanki bułki tartej
1 szklanka ugotowanego ryżu
kilka listków pokrojonej bazyli
¼ szklanki zmielonych płatków owsianych zalanych goracą wodą w takiej ilości aby uzyskać gęsta masę
Przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, wędzona papryka chipotle
Wykonanie:
Pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju ok. 8 min albo do uzyskania jasno złotego koloru.
Ugotowaną fasolkę czerwoną i soczewicę rozdrabniamy widelcem i dodajemy do podsmażonej cebulki z przyprawami. Mieszamy wszystkie składniki. Obtaczamy w zmielonym siemnieniu lnianym i smażymy.
Z przepisu wychodzi ok. 8 kotletów.
Na zdjęciu – płatki owsiane (te białe) i farsz do kotletów.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/vege-burgery-z-czerwonej-fasolki-i-soczewicy