ßßß
Foto: M.BojkoSkładniki:½ szklanki ugotowanej czerwonej fasolki1 szklanka ugotowanej soczewicy1 cebula2 ząbki czosnku½ szklanki bułki tartej1 szklanka ugotowanego ryżukilka listków pokrojonej bazyli¼ szklanki zmielonych płatków owsianych zalanych goracą wodą w takiej ilości aby uzyskać gęsta masęPrzyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, wędzona papryka chipotleWykonanie:Pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażamy na oleju ok. 8 min albo do uzyskania jasno złotego koloru.Ugotowaną fasolkę czerwoną i soczewicę rozdrabniamy widelcem i dodajemy do podsmażonej cebulki z przyprawami. Mieszamy wszystkie składniki. Obtaczamy w zmielonym siemnieniu lnianym i smażymy.Z przepisu wychodzi ok. 8 kotletów.Na zdjęciu – płatki owsiane (te białe) i farsz do kotletów.