Wykonanie
Kotlety mielone obok schabowych/ to chyba najbardziej popularne
mięsnedanie w naszej polskiej kuchni.Pamiętam je już od wieku przedszkolnego,
potem w szkolnej stołówce, w barach i restauracjach ............najczęściej z
buraczkami lub
marchewką czy z
kiszoną kapustą.Najlepsze były jednak te domowe , które robiła mama. .....Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już w nieco inny sposób.Kotlety mielone przyrządza się szybko, są niezwykle proste w przygotowaniu i to jest ich największą zaletą , a podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą smaki każdego.
Składniki:500 g
mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/1jajko1-2 łyżeczki
ziół włoskich /tymianek,cząber,
czosnek,
cebula,
oregano,
bazylia,papryka/2 łyżki
otrębów owsianych2 łyżki
bułki tartejok. 1 łyżeczki
solipieprz mielony /do smakutłuszcz do smażeniapanierka:3 łyżki
bułki tartej2 łyżki pestek
słonecznika2 łyżki
płatków owsianychWykonanie:-Do
mięsa mielonego wbić
jajko, wsypać
przyprawy ,
sól bułkę tartą i
otręby.-Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut w chłodne miejsce.-Składniki panierki krótko zmiksować.-Z masy
mięsnej uformować okrągłe kotleciki, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia.-Gotowe przełożyć na na papierowy ręcznik.-Kotleciki podawać z ulubionymi dodatkami /
buraczki,
marchew,
kapusta i
ogórek kiszony/.U mnie kotleciki podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i
pieczywa ,ale jesli ktoś lubi....../