ßßß Cookit - przepis na Kotleciki mielone w chrupiacej panierce

Kotleciki mielone w chrupiacej panierce

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone obok schabowych/ to chyba najbardziej popularne mięsne
danie w naszej polskiej kuchni.
Pamiętam je już od wieku przedszkolnego, potem w szkolnej stołówce, w barach i restauracjach ............najczęściej z buraczkami lub marchewką czy z kiszoną kapustą.
Najlepsze były jednak te domowe , które robiła mama. .....
Również dzisiaj chętnie , choć coraz rzadziej smażę mielone , ale już w nieco inny sposób.
Kotlety mielone przyrządza się szybko, są niezwykle proste w przygotowaniu i to jest ich największą zaletą , a podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą smaki każdego.
Składniki:
500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/
1jajko
1-2 łyżeczki ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki bułki tartej
ok. 1 łyżeczki soli
pieprz mielony /do smaku
tłuszcz do smażenia
panierka:
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki płatków owsianych
Wykonanie:
-Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać przyprawy ,sól bułkę tartą i otręby.
-Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20 minut w chłodne miejsce.
-Składniki panierki krótko zmiksować.
-Z masy mięsnej uformować okrągłe kotleciki, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia.
-Gotowe przełożyć na na papierowy ręcznik.
-Kotleciki podawać z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/.
U mnie kotleciki podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi....../
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/kotleciki-mielone-w-chrupiacej-panierce.html