ßßß
Czas przygotowania: 30minutCzas gotowania: 40minutPrzez Marzena 1 kwietnia 2015Ostatnio w mojej kuchni modne stały się trzy produkty: cieciorka, kasza jaglana i czerwona soczewica. Lubię je ze sobą łączyć tworząc kolejne przepisy. Ten, zrobił wrażenie. Użyłam go jako pasztet do chleba. Na drugi dzień pokroiłam go na grube plastry i podsmażyłam używając jako kotlety do obiadu. Już wiem, że wykorzystam go wiele razy, śpieszę więc podzielić się z wami tym wynalazkiem.Składnikikasza jaglana - 1 szklankaczerwona soczewica - 3/4 szklankiugotowana cieciorka - 1 i 1/2 szklankiposiekane orzechy włoskie - 1 szklankaduża cebula - 1 sztukaczosnek - 3 ząbkiwędzona papryka - 1 łyżeczkapieprz cayenne - 1/2 łyżeczkiświeża kolędra - pęczeksól - dpieprz - do smakuInstrukcjeKaszę jaglaną gotujemy w 3 szklankach wody doprawiając przyprawami.Soczewicę gotujemy na sypko.Cebulę i czosnek smażymy na patelni.Wszystkie składniki dajemy do robota kuchennego i miksujemy. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę kolendry.Wysmarowaną olejem blaszkę posypujemy pestkami słonecznika i bułką tartą* (*dla bezglutenowców – zmielonym siemieniem lnianym)Pieczemy w piekarniku w temp. 180 C (360 F) przez ok. 40 min.Kroimy po wystygnięciu.Na drugi dzień pasztet można pokroić w grubsze kawałki, podsmażyć na patelni i podawać jako kotlety. Super pyszne!Z przepisu wychodzi tyle, że mamy i pasztet na kanapki, i kotlety na obiad dla czteroosobowej rodziny.