Wykonanie
Czas przygotowania: 30minutCzas gotowania: 40minutPrzez Marzena 1 kwietnia 2015Ostatnio w mojej kuchni modne stały się trzy produkty:
cieciorka,
kasza jaglana i
czerwona soczewica. Lubię je ze sobą łączyć tworząc kolejne przepisy. Ten, zrobił wrażenie. Użyłam go jako pasztet do
chleba. Na drugi dzień pokroiłam go na grube plastry i podsmażyłam używając jako kotlety do obiadu. Już wiem, że wykorzystam go wiele
razy, śpieszę więc podzielić się z
wami tym wynalazkiem.Składniki
kasza jaglana - 1 szklanka
czerwona soczewica - 3/4 szklankiugotowana
cieciorka - 1 i 1/2 szklankiposiekane
orzechy włoskie - 1 szklankaduża
cebula - 1 sztuka
czosnek - 3 ząbkiwędzona
papryka - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 1/2 łyżeczkiświeża
kolędra - pęczek
sól - d
pieprz - do smakuInstrukcje
Kaszę jaglaną gotujemy w 3 szklankach
wody doprawiając
przyprawami.
Soczewicę gotujemy na sypko.
Cebulę i
czosnek smażymy na patelni.Wszystkie składniki dajemy do robota kuchennego i miksujemy. Na koniec dodajemy poszatkowaną
natkę kolendry.Wysmarowaną
olejem blaszkę posypujemy
pestkami słonecznika i
bułką tartą* (*dla bezglutenowców – zmielonym
siemieniem lnianym)Pieczemy w piekarniku w temp. 180 C (360 F) przez ok. 40 min.Kroimy po wystygnięciu.Na drugi dzień pasztet można pokroić w grubsze kawałki, podsmażyć na patelni i podawać jako kotlety. Super pyszne!Z przepisu wychodzi tyle, że mamy i pasztet na kanapki, i kotlety na obiad dla czteroosobowej rodziny.