ßßß Cookit - przepis na Pasztet bezglutenowy w dwóch wydaniach

Pasztet bezglutenowy w dwóch wydaniach

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 30minut
Czas gotowania: 40minut
Przez Marzena 1 kwietnia 2015
Ostatnio w mojej kuchni modne stały się trzy produkty: cieciorka, kasza jaglana i czerwona soczewica. Lubię je ze sobą łączyć tworząc kolejne przepisy. Ten, zrobił wrażenie. Użyłam go jako pasztet do chleba. Na drugi dzień pokroiłam go na grube plastry i podsmażyłam używając jako kotlety do obiadu. Już wiem, że wykorzystam go wiele razy, śpieszę więc podzielić się z wami tym wynalazkiem.
Składniki
kasza jaglana - 1 szklanka
czerwona soczewica - 3/4 szklanki
ugotowana cieciorka - 1 i 1/2 szklanki
posiekane orzechy włoskie - 1 szklanka
duża cebula - 1 sztuka
czosnek - 3 ząbki
wędzona papryka - 1 łyżeczka
pieprz cayenne - 1/2 łyżeczki
świeża kolędra - pęczek
sól - d
pieprz - do smaku
Instrukcje
Kaszę jaglaną gotujemy w 3 szklankach wody doprawiając przyprawami.
Soczewicę gotujemy na sypko.
Cebulę i czosnek smażymy na patelni.
Wszystkie składniki dajemy do robota kuchennego i miksujemy. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę kolendry.
Wysmarowaną olejem blaszkę posypujemy pestkami słonecznika i bułką tartą* (*dla bezglutenowców – zmielonym siemieniem lnianym)
Pieczemy w piekarniku w temp. 180 C (360 F) przez ok. 40 min.
Kroimy po wystygnięciu.
Na drugi dzień pasztet można pokroić w grubsze kawałki, podsmażyć na patelni i podawać jako kotlety. Super pyszne!
Z przepisu wychodzi tyle, że mamy i pasztet na kanapki, i kotlety na obiad dla czteroosobowej rodziny.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pasztet-bezglutenowy-w-dwoch-wydaniach