Wykonanie
Soczewica w towarzystwie
pomidorów i
cebulki jest jednym z moich ulubionych składników wegetariańskich obiadów, właśnie dlatego użyłam jej dzisiaj jako farsz do orkiszowych naleśników:)Jeśli ktoś chce się dowiedzieć lub przypomnieć sobie jakie korzyści płyną z jej spożywania- zapraszam tutaj .
Składniki na ciasto:1,5 szklanki
mąki orkiszowej typ 700szklanka
mleka (ja użyłam
mleka sojowego)szklanka
wody2
jajkaszczypta
soliSkładniki na farsz:3/4 szklanki
soczewicy czerwonejcebulka2 ząbki
czosnkupaprykasól,
pieprz,
kolendraSkładniki na sos:
pomidory krojone z puszki 400g (sprawdzajcie skład na etykiecie, niektóre zawierają
cukier!)
bazyliaPrzygotowanie:
Soczewicę należy opłukać, zalać 1 i 1/4 szklanki
wody i gotować na małym ogniu ok 30 min (do momentu wchłonięcia
wody przez ziarna
soczewicy).Do ugotowanej
soczewicy dodać
cebulkę,
czosnek i pokrojoną
paprykę. Wszystko zblendować, doprawić,
solą,
pieprzem,
kolendrą i wymieszać.Następnie etap to smażenie naleśników- wszystkie składniki na ciasto razem zmiksować. Ciasto wylać na słabo rozgrzaną patelnię i smażyć na łyżce
oleju (tylko pierwszego naleśnika,
potem smażymy na suchej patelni) po obu stronach, obracając je tylko raz.Na gotowe naleśniki nakładać farsz, zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Wylać zawartość puszki z
pomidorami na naleśniki, posypać
bazylią i zapiekać ok. 10 min w 200'.