Wykonanie
Jeżeli jeszcze nie robiliście, to warto. Okazuje się, że
buraczki idalnie nadają się na hamburgery. Wystarczy tylko odpowiednio je połączyć z
kaszą jaglaną,
cieciorką, wędzoną
paryką oraz
czosnkiem. Efekt murowany. Komplementom nie będzie końca.Z
buraczkami nie można iść na skróty, trzeba je po, prostu upiec w piekarnku zawinięte w folię aluminiową i tyle. Dlaczego? – bo wtedy są najsmaczniejsze!
Kaszę jaglaną gotujemy w porporcjach 1 do 3,5 czyli jedna porcja
kaszy i 3,5 porcji
wody. Ważne jest aby nie była za sucha, ale lekko rozgotowana. Jak to już mamy, reszta na pewno wyjdzie. No to co, zawijacie już
buraczki…?Acha, zdradzam wam sekret jak zrobić hamburgery o zawsze idealnym kształcie. Zerknijcie na zdjęcia.
Składniki: 2,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej (
kaszę jaglaną doprawić
solą i
pieprzem w czasie gotowania)1, 5 szklanki ugotowanej
cieciorki (garbanzo) – zmielić1 szklanka
płatków owsianych – zmielić na
mąkę3/4 -1 szklanka upieczonych i startych na tarce o grubych oczkach
buraczków4 ząbki
czosnku – przeciśniętego przez parskę1 łyżka sproszkowanej
cebuli1 czubata łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżeczka
soliok 4 łyżek
soku z cytryny1 łyżka
przyprawy warzywnej własnej roboty1/3 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego (
cayenne pepper) – absolutnie opcjonalnieJeszcze ciapłą
kaszę jaglaną mieszamy z resztą składników. Formujemy hamburgery i smażymy na
oleju. Podajemy z
ryżem,
kaszami, surówkami, do obiadu albo na kanapki