Przez Marzena 4 grudnia 2016Zupa krem (ala barszczyk) z buraczków to fantastyczna zmiana w tradycyjnym polskim jadłospisie. Jakoś długo nie mogłam się przełamać na zrobienie tego przepisu ale wystarczyło że raz spróbowałam u mojej przyjaciółki Kasi. Przepis na tyle mi zasmakował, że tym roku postanowiłam mój tradycyjny przepis na barszczyk zamienić na barszczyk-krem z uszkami. Zachęcam Was do sprawdzenia przepisu jak najszybciej.Składnikiburaczki - 3-4 sztukiczosnek - 3 ząbkigrzyby suszone - 3 sztukisok z cytrny - 3łyżki lub do smakusól, pieprz, przprawa warzywna - do snakuInstrukcjeObrane i pokrojone buraczki gotujemy w bulionie warzywnym z grzybami, czosnkiem i przyprawami aż buraczki będą miękkie.Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze raz przyprawami i sokiem z cytryny.Po ugotowaniu miksujemy w blenderze.Możemy podawać z uszkami lub jak zupę z wegańską śmitaną lub mlekiem kokosowym.