Wykonanie
Grecki dip czyli nasz sosik o wdzięcznej nazwie tzatziki stał się od pewnego czasu popularnym dodatkiem do grillowanych
mięs i ryb. Oczywiście można go wykorzystywać także do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej.Składniki:1 zielony
ogórekop.
greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy nie trzymamy go w lodówce)
sólpieprz1 ząbek posiekanego
czosnkuodrobina
soku z cytrynyWykonanie:
Ogórek zielony kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce na oczkach. Posypujemy lekko
solą i odstawiamy na pół godziny, aby
ogórki puściły sok.
Jogurt solimy,
pieprzymy i mieszamy z
czosnkiem.Dodajemy kilka kropli
soku z cytryny (do smaku) oraz odciśnięte
ogórki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce przed podaniem.