Wykonanie
Jeżeli chodzi o pizzę, to chyba trudno będzie znaleźć jej przeciwników. Niestety, ze zdrowotnego punktu widzenia największym problemem pizzy jest
ser żółty. Niektórzy próbują zastępują je
serami wegańskimi, z których część – co bardzo
dziwne – zawiera wyizolowaną … kazeinę. Kazeina to
białko mleka krowiego, które wpływa na powstawanie procesów miażdżycowych.Propounjemy najlepsze wyjście z sytuacji – pizzę z domowym
serkiem wegańskim bez cholesterolu i bez kazeiny!Składniki:
cukiniaparyka czerwona i żółta
cebula czerwonaserek wegański (własnej roboty – przepis na końcu)
sos pomidorowy do pizzy albo marinera z
bazyliąSkładniki na ciasto1,5 szklanki
mąki pszennej razowej0,5 szklanki
mąki pszennej białej5 łyżek
oleju½ łyżeczki
soliok. 1 szklanki
wody1 łyżka suchych
drożdżyWszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i odstawiawmy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ugniatamy ciasto i formujemy z niego placek na pizzę a następnie układamy go na blaszce.Na ciasto układamy warstawmi: sos do pizzy,
serek starty na tarce ,
cebulę,
cukinię,
paprykę. Solimy delikatnie warzywa (można użyć innych warzyw- takich jakie lubimy najbardziej). Pieczemy w temperaturze 200C, przez ok. 20 min.
Serek wegańki do pizzy1 szkalnka
nerkowców (cashew)4 łyżki
płatków drożdżowych (nutritional yeast)2 łyżeczki agaru
przyprawy:
przyprawa warzywna,
sól,
pieprz ziołowy,
pieprz cayennesok z cytryny albo
ocet jabłkowyWykonanie:Orzeszki miksujemy w małej ilości
wody z
przyprawami.1,5 szklanki
wody i agar gotujemy na małym ogniu mieszając, przez ok. 5 min.
Potem wlewamy do blendera i miksujemy z resztą składników. Wylewamy do formy i odstawiamy do ostygnięcia.Po ostygnięciu ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajmy do pizzy.
Tak wygląda pizza przed włożeniem do piekarnika.
Foto: M.Bojko