Wykonanie
Ciasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i wręcz rozpływającym się w ustach wnętrzem- takie właśnie ciasto wychodzi z poniższego przepisu.
Grubość ciasta dopasowujemy do własnych upodobań. Gdy lubimy cienkie ciasto - bardziej je rozwałkowujemy, gdy grubsze - oczywiście mniej. Gdy już stworzymy idealne, a zarazem proste w przygotowaniu ciasto na pizze - mając taką bazę możemy uruchomić fantazję i dobrać ulubione składniki oraz dodatki.
25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody550 g
mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
olejułyżka
cukrułyżeczka
soliDrożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej
wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy
drożdże!). Następnie dodajemy
cukier i kopiatą łyżkę
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że
drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą
mąkę oraz wod ę,
sól i
olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej
mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy
olejem i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny).
Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi.Zobacz także: Najlepsza Domowa PizzaNa ciasto wykładamy
sos pomidorowy,
przyprawy, ulubione dodatki oraz
ser.
Spody na pizzę pieczemy ok. 7-9 minut w zależności od grubości ciasta w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia.Pizzę warto piec na niższej wysokości piekarnika, wtedy ciasto doskonale się wypiecze tworząc chrupiącą skorupkę, a składniki idealnie przyrumienią.