ßßß

Ciasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i wręcz rozpływającym się w ustach wnętrzem- takie właśnie ciasto wychodzi z poniższego przepisu.
Grubość ciasta dopasowujemy do własnych upodobań. Gdy lubimy cienkie ciasto - bardziej je rozwałkowujemy, gdy grubsze - oczywiście mniej. Gdy już stworzymy idealne, a zarazem proste w przygotowaniu ciasto na pizze - mając taką bazę możemy uruchomić fantazję i dobrać ulubione składniki oraz dodatki.
25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliDrożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy drożdże!). Następnie dodajemy cukier i kopiatą łyżkę mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się lekko "spienić". Jeżeli tak się nie dzieje to możliwe, że drożdże są nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę oraz wod ę, sól i olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 godziny).
Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi.Zobacz także: Najlepsza Domowa PizzaNa ciasto wykładamy sos pomidorowy, przyprawy, ulubione dodatki oraz ser.Spody na pizzę pieczemy ok. 7-9 minut w zależności od grubości ciasta w temperaturze 250 stopni do lekkiego zrumienienia.Pizzę warto piec na niższej wysokości piekarnika, wtedy ciasto doskonale się wypiecze tworząc chrupiącą skorupkę, a składniki idealnie przyrumienią.



