ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z CIECIORKĄ W SOSIE SZPINAKOWYM

PIEROGI Z CIECIORKĄ W SOSIE SZPINAKOWYM

nazwa

Wykonanie

Pierogi domowej roboty muszą przynajmniej raz w roku znaleźć się na moim stole. Tradycyjny farsz został wzbogacony o cieciorkę (ciecierzyca, garbanzo, chickpeas).
Uprawiana od wieków roślina strączkowa ceniona za zawartość sporej ilości protein i błonnika (2 szklanki pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik).
Z błonnikiem najlepiej zaprzyjaźnić na dobre, bo pomoże nam w obniżeniu „złego cholesterolu” (LDL), z czego ucieszy się nasze serce. Błonnik nierozpuszczalny, którego w ciecierzycy jest sporo, bo ok. 67%, „posprząta” nam dobrze jelito grube…
Obrazu zdrowia dopełnia podanie pierożków w sosie szpinakowym domowej roboty i to bez gotowania.
Foto: M.Bojko
Składniki:
1 kostka tofu (400g)
2 szklanki ugotowanej cieciorki
6 ugotowanych ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażymy na oleju z przyprawą warzywną, pieprzem, solą, kurkumą.
2. Po usmażeniu dodajemy przemielone przez maszynkę lub w robocie kuchennym ziemniaki, cieciorkę i tofu. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy.
Sos szpinakowy:
1/3 kostki tofu
mleko sojowe
ząbek czosnku
sok z cytryny
dużą garść szpinaku
sól, pieprz
szczypta zataru (opcjonalnie) dla uzyskania smaku arabskich potraw albo kilka listków świeżej mięty
1.Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na koniec dodając szpinak.
2. Mleka sojowego dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję sosu.
3.Podawać na gorące, ugotowane pierogi.
Ciasto na pierogi
2 szklanki mąki z pełnego przemiału (razowej)
2 szklanki mąki białej
½ łyżeczki soli
¼ szklanki oleju
2 szklanki ciepłej wody
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy ze sobą. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde należy dodać wody. Potem rozwałkowujemy porcjami na cienką warstwę i wycinamy kółka, np. szklanką lub kubkiem. Na środek kółek dajemy farsz i zalepiamy pierogi. Z tego przepisu wychodzi ok. 40 pierogów.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie wkładając tyle pierogów ile zmieści sie na dnie garnka. Kiedy będą ugotowne wypłyną na wierzch.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pierogi-z-cieciorka-w-sosie-szpinakowym