Wykonanie
Edamame to nazwa zielonych, niedojrzałych ziaren soi, które można kupić w strąkach lub już wyłuskane. Popularne są w Japonii i Chinach, a coraz bardziej w USA.Rzeczywiście,
soja w tej postaci jest wyjątkowa smaczna i praktycznie nie trzeba jej doprawiać. Wystarczy ugotować wodzie z
solą i po prostu pałaszować. Pycha!Dodałam ją do tak prostego dania jak
makaron ze
szpinakiem i
tofu. Połączenie okazało się wyjątkowo apetyczne. Warto spróbować i przekonać się na własnym talerzu.Składniki:1 opakowanie
makaronu rurki z
brązowego ryżu lub innego-ugotować30 dkg mrożonego krojonego
szpinaku2-3 łyżki mielonych
migdałów1 łyżka
soku z cytryny1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 opakowanie mrożonego edamame – gotujemy ok 20 min.400 g twardego
tofu (Extra Firm lub Firm), odciskamy z
wody, smażymy na
oleju pokrojone w kostkę, lub pokruszone
sól,
pieprz,
przyprawa warzywnaolejWykonanie:1. Rozmrażamy
szpinak i odciskamy
wodę2.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę
czosnek3. Do podsmażonej
cebuli i
czosnku dodajemy
szpinak i resztę składników. Doprawiamy do smaku
Foto: M.Bojko