Wykonanie
Kotlety na obniżenie cholesterolu, zobacz dlaczego.Prowadzone od 1963 roku badania wykazują korzystny wpływ spożywania
płatków owsianych na profilaktykę chorób
serca i układu krążenia, dzięki zawartemu w nich rozpuszczalnemu błonnikowi (beta-glukan). Osoby z wysokim poziomem cholesterolu (powyżej 220 mg/dl), które spożywały miskę owsianki dziennie obniżały poziom cholesterolu o 8-23%!Jeżeli nie lubisz owsianki na
mleku wypróbuj przepis na kotlety z
płatków owsianych.Składniki:1 szklanka
płatków owsianych1 szklanka granulowanej proteiny sojowej3 łyżki zmielonego
siemienia lnianego3 łyżki
płatków drożdżowychPrzyprawy:
sól,
pieprz ziołowy, sproszkowany
czosnek i
cebula, kilka ząbków
czosnkuBułka tarta i pestki ze
słonecznika do obtaczania kotletów
Płatki owsiane gotujemy w osolonej wodzie na gęsto.Proteinę
sojową gotujemy w wodzie z
przyprawami i pokrojonymi ząbkami
czosnku. Proteina gotowana z
czosnkiem nabiera dobrego samku ale nie jest przesiąknięta jego zapachem. Po ugotowaniu odlewamy
wodę.Ugotowane
płatki i proteinę mieszamy z resztą składników.Smażymy na
oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru, możemy też zapiekać w piekarniku.Z przepisu otrzymamy ok. 15 kotletów.