Wykonanie
Kuchnia chińska jest po prostu super, ale musimy polubić jej specyficzny smak związany
między innymi z
sosem sojowym i
olejem sezamowym. Jeżeli te dwa składniki są dla was OK, tzn. że jest
pora na spróbowanie tego prostego dania.Mój syn, Eliasz po prostu uwielbia tego rodzaju dania i to go mobilizuje do wyszukiwaniaciekawych przepisów i prób odtworzenia smaku ulubionej potrawy z egzotycznych kuchni, których jest smakoszem.Dzisiaj przygotowane przez niego Chow Main, w którym smak
sosu sojowego i aromat
oleju sezamowego zbalansowane są oryginalnym smakiem lekko uduszonej
kapusty i
selera naciowego.
Smakowo, przepis podrobiony po prostu idealnie. Tak dobrej wegańskiej chińszczyzny nie znajdziecie nawet w Chinach!
Składniki: ok. 1/4 szklanki
sosu sojowego2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę1 łyżeczka startego świeżego
imbiru (bez skórki)2-3 łyżki
oleju2/3 szklanki posiekanego
selera naciowego1 średniej wielkości
cebula, pokrojona w cienkie plasterki2 szklanki posiekanej białej lub
pekińskiej kapusty1 łyżka
brązowego cukrumielony
czarny pieprz do smakuok. 1 łyżeczki
oleju sezamowego1 opakowanie twardego
tofu pokrojonego w kostkę
makaron*Wykonanie:W małej misce wymieszać
sos sojowy,
brązowy cukier ,
czosnek,
imbir i
pieprz czarnyTofu podsmażamy na
oleju ok. 5 min.Podgrzać
olej w woku lub na dużej patelniDodać
seler i
cebulę i smażyć przez około 5 minut, aż
cebula się zeszkliDodać
kapustę i podsmażyć ok. 4 min. ma być wciąż lekko chrupiącaUgotować
makaron (patrz zdjęcie) wg. przepisu na opakowaniu, dobrze przepłukać, odcedzić i odstawić*Możemy użyć
makaron z
ryżu brązowego, albo
makaron soba z
kaszy gryczanej. Najlepiej jednak pasuje
makaron pszenny który w składzie ma również
skrobię kukurydzianą. Najczęściej jednak używa się
Yaki Soba (tzn. fried noodles).