Wykonanie
Składniki4 porcje5
jajek100 g
łososia wędzonego2 łyżki posiekanego
szczypiorku2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
chrzanu lub
musztardy4 gałązki
tymianku lub
natki pietruszkiDekoracja
majonez4 łyżeczki
kawioru (np.
łososia, wasabi)
tymianek lub
natkaPrzygotowanie
Jajka ugotować na twardo (6 minut od zagotowania się
wody), odcedzić, zalać zimną
wodą, stłuc skorupkę a po kilku minutach obrać.Położyć
jajka na deskę do krojenia i wyciąć na ukos górną część. Wyciętą część posiekać (całe
żółtka i połowę
białek, reszta
białek nie będzie potrzebna).
Jajka włożyć do miski, dodać drobno posiekanego
łososia,
majonez,
chrzan lub
musztardę,
szczypiorek oraz
pieprz. Dodać posiekany
tymianek lub
natkę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić
solą.
Jajka przełożyć na talerz, w wycięcie włożyć powstałe nadzienie. Udekorować
majonezem,
kawiorem i zielonymi listkami.Wskazówki
Jajka można pokroić tradycyjną metodą na połówki i do nadzienia wykorzystać same
żółtka.