ßßß Cookit - przepis na Jaja faszerowane wędzonym łososiem

Jaja faszerowane wędzonym łososiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
5 jajek
100 g łososia wędzonego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu lub musztardy
4 gałązki tymianku lub natki pietruszki
Dekoracja
majonez
4 łyżeczki kawioru (np. łososia, wasabi)
tymianek lub natka
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo (6 minut od zagotowania się wody), odcedzić, zalać zimną wodą, stłuc skorupkę a po kilku minutach obrać.
Położyć jajka na deskę do krojenia i wyciąć na ukos górną część. Wyciętą część posiekać (całe żółtka i połowę białek, reszta białek nie będzie potrzebna).
Jajka włożyć do miski, dodać drobno posiekanego łososia, majonez, chrzan lub musztardę, szczypiorek oraz pieprz. Dodać posiekany tymianek lub natkę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą.
Jajka przełożyć na talerz, w wycięcie włożyć powstałe nadzienie. Udekorować majonezem, kawiorem i zielonymi listkami.
Wskazówki
Jajka można pokroić tradycyjną metodą na połówki i do nadzienia wykorzystać same żółtka.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/jajka_faszerowane/z_wedzonym_lososiem/przepis.html