Dzisiaj kilka „jajecznych” propozycji.Możecie je wykorzystać jako osobne przystawki lub jako ozdoby półmisków z wędlinami na Wielkanocnym Stole!JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEMSkładniki:4 jaja ugotowane na twardo1/2 łyżki majonezu1/2 łyżki jogurtu1/2 łyżeczki ostrej musztardy2 plastry wędzonego łososia (lub kawioru)szczypta słodkiej paprykinatka do dekoracjiWykonanie:Jajka przekroić w poprzek na 2 połowy. Delikatnie wyjąć żółtka.Łososia pokroić w drobną kostkę i nałożyć w dołeczki po żółtkach. (Białka można także napełnić kawiorem.)Żółtka utrzeć na gładki krem z dodatkiem majonezu, jogurtu i musztardy. Krem przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów (lub do woreczka foliowego z odciętym rogiem) i udekorować kremem żółtkowym górę jajek.Przed podaniem oprószyć słodką czerwoną papryką i ozdobić listkiem natki.JAJKA W GNIAZDKACHSkładniki:3 jaja ugotowane na twardo6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)kiełki lucerny/rzodkiewki/brokułów/rzeżuchy1-2 łyżki majonezuWykonanie:Jaja obrać i przekroić w poprzek na 2 połówki. Ściąć czubki aby stabilnie stały.Plaster szynki złożyć wzdłuż na połowę. Ułożyć na nim kiełki i owinąć dookoła połówki jajka. Udekorować odrobiną majonezy, kawałkiem pomidora/rzodkiewki i listkiem natki.Podpatrzone w miesięczniku Moje Gotowanie (kwiecień 2011).JAJECZKA GRZYBKINa pewno spodobają się dzieciom!Może nawet na tyle, że same zechcą je przygotować i mieć swój własny wkład w przygotowanie Świątecznego Śniadania :)Składniki:jajka przepiórcze ugotowane na twardopomidorki koktajlowekiełki/rzeżucha1 łyżeczka majonezuWykonanie – jak na zdjęciach :)Smacznego :)