Wykonanie
Składniki2 porcje2
jajka ugotowane na twardo (najlepiej z jeszcze miękkim
żółtkiem)1 łyżka
masła1 łyżeczka świeżo startego
imbiru200 ml
śmietanki kokosowej300 g filetów z
halibuta bez skóry i ości (z inną
rybą też będzie smacznie)2
listki laurowe1/2 ząbka
czosnku, przekrojonego3 - 4 garście świeżego, młodego
szpinaku1/2 szklanki oderwanych listków
lubczykusól morska, świeżo zmielony
czarny pieprzDodatki:
biały ryż (opcjonalnie)PrzygotowanieUgotować
jajka i obrać ze skorupek. Na większej patelni z przykrywą roztopić
masło, dodać
imbir i smażyć na wolnym ogniu przez 1 minutę. Wlać
śmietankę kokosową i gotować aż zgęstnieje, przez około 5 - 7 minut. Włożyć umytego i osuszonego
halibuta, położyć na nim
listki laurowe, przykryć patelnię i dusić przez około 7 - 8 minut (w zależności od grubości
ryby) raz odwracając.Przesunąć ugotowaną
rybę na bok patelni, dodać
czosnek oraz opłukany i dokładnie osuszony
szpinak. Na małym ogniu mieszać (sam
szpinak ze
śmietanką) przez około 1 - 2 minuty, aż
szpinak zwiędnie, pod koniec dodać połowę ilości
lubczyku.Danie wyłożyć na 2 talerze, ułożyć po jednym ciepłym
jajku, całość posypać resztą
lubczyku. Doprawić niewielką ilością
soli i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Można podawać z
białym ryżem, ale nie koniecznie.