Wykonanie
Do zrobienia tej rolady zbierałam się 3 lata.... Wydawała mi się zbyt skomplikowanym wyzwaniem -teraz już wiem, że się myliłam! Wypróbowałam przepis niespełna miesiąc temu i od tej
pory pojawia się na naszym
stole co weekend:)
Składniki:1 opakowanie
szpinaku (ok. 450 gram)1 łyżka
masła400 gram
łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach - można użyć mniej tj. 200 gram w cienkich plastrach)300 gram
serek śmietankowy ziołowy (dwa opakowania np. z Piątnicy)do smaku
cytryna4 szt
jajka2 ząbki
czosnekdo smaku
sól czosnkowado smaku
pieprz czarny mielony
Szpinak podduszam na
maśle na patelni, dodaję posiekany drobno
czosnek, studzę.Następnie dodaję 4
żółtka,
sól,
pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z
białek. Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.Przestudzone ciasto
szpinakowe smaruję
serkiem, układam
łososia, doprawiam wyciśniętym z
cytryny sokiem i zwijam roladę (wzdłuż dłuższego
boku). Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki.To rozdanie z dużą ilością
wędzonego łososia sałatkowego, więc efekt jak na zdjęciu powyżej. W przypadku zastosowania 200 gram
wędzonego łososia w plastarch, rolada wygląda tak: