ßßß Cookit - przepis na młode ziemniaki z wody z koperkiem

młode ziemniaki z wody z koperkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 duże ogórki szklarniowe lub 6 gruntowych
1/2 ząbka czosnku
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki drobno posiekanego koperku
około 400 g jogurtu naturalnego
Do podania:
4 żółtka lub 2 całe jaja ugotowane na twardo
Przygotowanie
Ogórki wyszorować pod bieżącą wodą, odciąć końce, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką). Czosnek rozgnieść w prasce, posolić odstawić na 5 minut.
Dodać do ogórka, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posiekanym koperkiem a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym.
Schłodzić w lodówce (chłodnik ma być bardzo zimny). Podawać z posiekanym ugotowanym żółtkiem lub całymi jajkami oraz dodatkowo z młodymi ziemniakami z koperkiem.
Wskazówki
Aby chłodnik był szybko zimny, składniki możemy wcześniej schłodzić w lodówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ogorek/chlodnik_z_ogorka/przepis.html