Składniki2 porcje2 duże ogórki szklarniowe lub 6 gruntowych1/2 ząbka czosnkusól morska i świeżo zmielony czarny pieprz3 łyżki drobno posiekanego koperkuokoło 400 g jogurtu naturalnegoDo podania:4 żółtka lub 2 całe jaja ugotowane na twardoPrzygotowanieOgórki wyszorować pod bieżącą wodą, odciąć końce, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką). Czosnek rozgnieść w prasce, posolić odstawić na 5 minut.Dodać do ogórka, wymieszać, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posiekanym koperkiem a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym.Schłodzić w lodówce (chłodnik ma być bardzo zimny). Podawać z posiekanym ugotowanym żółtkiem lub całymi jajkami oraz dodatkowo z młodymi ziemniakami z koperkiem.WskazówkiAby chłodnik był szybko zimny, składniki możemy wcześniej schłodzić w lodówce.