Wykonanie
W ten weekend coś się w naturze poprzewracało. Tam gdzie zawsze jest ciepło było zimno, a w Polsce zawitały afrykańskie upały. Temperatury sięgały ostatnich kresek na podziałkach termometrów, powietrze było gęste jak
śmietana. I kto nie ma domu z ogrodem i basenem na pewno cierpiał katusze (czyt.: ja). Nie było opcji jedzenia niczego ciepłego na obiad, trzeba się było wychładzać, na przykład chłodnikiem z
ogórka.
CHŁODNIK
OGÓRKOWY (KWESTIA SMAKU)Składniki:2
ogórki gruntowe1
jajkojogurt naturalny duży1 ząbek
czosnkukoperek świeży
sól i
pieprzUcieramy umyte
ogórki na tarce o dużym oczku, solimy je i dodajemy do nich sprasowany ząbek
czosnku.W tym czasie gotujemy
jajko na twardo i siekamy
koperek. Do
ogórków dodajemy
jogurt i
koperek, solimy i doprawiamy
pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy w niewielkich miseczkach, posypując
żółtkiem.Smacznego orzeźwiającego!