Wykonanie
Share the post "
Ziemniaki zapiekane z buraczkami/Potato and beetroot gratin"Dziś przedstawiam kolejną propozycję dodatku do dania głównego,
ziemniaki zapiekane z
buraczkami ćwikłowymi. Idealne do każdego dania głównego. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Ultimate
Home Cooking”. Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:1 ząbek
czosnku, obrany i przekrojony na pół
masło do posmarowania formy750 g
ziemniaków, obranych500 g
buraków ćwikłowych500 ml
śmietanki 30 lub 36%
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. Przygotuj naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 26 x 18 cm i natrzyj je przeciętą częścią
czosnku, po czym natłuść je
masłem.
Owiń folią aluminiową posypane
solą buraki, włóż do piekarnika i piecz przez godzinę (do miękkości). Pozostaw je do ostygnięcia przed obraniem.Pokrój
ziemniaki na bardzo cienkie plasterki (najlepiej na szatkownicy), a obrane
buraki na plastry o grubości ok. 5 mm. Następnie wlej
śmietankę do rondelka i podgrzej (ja podgrzewam w mikrofalówce).Ułóż jedną trzecią
ziemniaków na spodzie naczynia do zapiekania (najładniejsze plastry zostaw sobie na wierzch zapiekanki), następnie wyłóż połowę plastrów
buraczków, po czym dopraw
solą i
pieprzem. Powtarzaj te czynności, kończąc ostatnią warstwą starannie ułożonych
ziemniaków.Wylej gorącą
śmietankę na do naczynia z
ziemniakami, włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę, lub do miękkości. Jeżeli wierzchnia warstwa zacznie się za szybko rumienić, przykryj ją folią aluminiową. Podawaj gorące z ulubionym daniem głównym.Smacznego!
English versionPotato and beetroot gratin(4 servings)Ingredients:1 garlic clove, peeled and halvedbutter, for greasing750 g potatoes, peeled500 g cooked beetroot, peeled500 ml double creamsea salt and freshly ground black pepperPreparation:Preheat the oven to 180 oC. Rub the inside of a 26 x 18 cm baking dish with the cut sides of garlic, then grease it with butter.Wrap the beetroots and a good sprinkling of salt in foil and cook them at 180 oC for about an hour, or until they feel soft when pierced with a skewer. Leave them to cool a little before peeling.Slice the potatoes
very thinly. Cut the beetroot into slices about 5 mm thick. Heat the cream gently over a medium heat until hot.Layer one-third of the potatoes into the prepared dish (save the best-looking pieces for the top). Cover with half the betroot slices and season with salt and pepper. Repeat before finishing with a last layer of neatly arranged potatoes and season again.
Pour the hot cream over the dish and bake for 1 hour, or until the potatoes are completely tender. If the top seems to be browning too quickly towards the end of the cooking
time, cover it with foil.
Serve warm.Enjoy!
Share the post "
Ziemniaki zapiekane z buraczkami/Potato and beetroot gratin"