Wykonanie
Przepis na pieczone
ziemniaki ze strony Jamie Oliver'a,
Ziemniaki przeznaczone do pieczenia w folii na grillu. Ja robiłam w piekarniku, ale myślę ,że w sezonie spróbuję wrzucić
ziemniaki na grill. Robiłam jako dodatek do
mięsa, ale spokojnie miożna takie
ziemniaki podać jako samodzielne danie.
składniki4 duże
ziemniaki do pieczenia2 ząbki
czosnku, obrane i zgniecione4 łyżki miękkiego
masłaświeżo zmielony
czarny pieprzsól morska4 filety
anchois lub 4 plasterki
wędzonego boczkuparę świeżych gałązek
tymiankuprzygotowanie:
czosnek rozgnieść na miazgę w moździerzu lub nożem na desce, wymieszać dobrze z miękkim
masłem , sporą ilością
pieprzu i
solą . Z
solą ostrożnie bo i
anchois i
boczek są słone. Każdy
ziemniak pokroić na jednakowej grubości plastry - ok 0,7 cmPosmarować każdy plasterek mieszanką
masła,posypać
tymiankiem, złożyć ponownie
ziemniak w całość i ułożyć na grubej lub podwójnie złożonej folii aluminiowej.
Anchois lub
boczek pokroić w paski i umieścić pomiędzy plasterkami
ziemniaków. Dokładnie owinąć
ziemniaki folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C , piec 1 - 1 1/2 godziny, w zależności od wielkości. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Smacznego!Uwaga:
ziemniaki wyszły smaczne , ale myślę, że pod koniec pieczenia dobrze byłoby folię rozchylić i bardziej je przyrumienić. Poza tym smakowały, więc do powtórzenia !