ßßß Cookit - przepis na Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya

Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Jest to najbardziej puszyste puree ziemniaczane jakie jadłam, o kremowej konsystencji i idealnie zbalansowanym smaku. Robię je dosyć często i postanowiłam się w końcu podzielić tym przepisem na blogu.Sekretem tego puree nie są składniki (są prawie identyczne jak każdego innego), a sposób wykonania. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya ” Niedzielne przysmaki”.
Aksamitne puree ziemniaczane (4 porcje)
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
100 ml mleka
4 łyżki masła i dodatkowo kilka kawałków
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Włóż umyte ziemniaki do garnka z zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 min, aż staną się miękkie.
Odcedź je i obierz, gdy będą jeszcze gorące (użyj gumowych rękawic do ochrony dłoni przed poparzeniem).
Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przetrzyj je przez sitko.
W tym czasie zagrzej w rondlu mleko ( ja podgrzewam w mikrofalówce aby uniknąć zbędnego brudzenia naczyń).
Przełóż puree do suchego garnka ( ja używam tego, w którym gotowałam ziemniaki) i delikatnie odparuj, wmieszaj masło i dopraw solą i pieprzem.
Wrzące mleko wlej do ziemniaków i energicznie wymieszaj. Ja po odparowaniu puree przekładam je do blendera i tam już miksując dokładam masło i mleko. Nie przecieram tez puree przez sitko, blender doskonale radzi sobie z nadaniem puree aksamitnej konsystencji. Zamiast mleka można dodać gorącej wody, wtedy będzie mniej kaloryczne.
Dla uzyskania jedwabistego efektu końcowego,wmieszaj jeszcze kilka kawałków masła.
Smacznego!
Share the post "Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya"
Źródło:http://karmelowy.pl/jedwabiste-puree-ziemniaczane-gordona-ramsaya