Wykonanie
Jest to najbardziej puszyste puree ziemniaczane jakie
jadłam, o kremowej konsystencji i idealnie zbalansowanym smaku. Robię je dosyć często i postanowiłam się w końcu podzielić tym przepisem na blogu.Sekretem tego puree nie są składniki (są prawie identyczne jak każdego innego), a sposób wykonania. Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya ” Niedzielne przysmaki”.Aksamitne puree ziemniaczane (4 porcje)Składniki:1 kg mączystych
ziemniaków100 ml
mleka4 łyżki
masła i dodatkowo kilka kawałków
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie:Włóż umyte
ziemniaki do garnka z zimną
wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 min, aż staną się miękkie.Odcedź je i obierz, gdy będą jeszcze gorące (użyj gumowych rękawic do ochrony dłoni przed poparzeniem).Przeciśnij
ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przetrzyj je przez sitko.W tym czasie zagrzej w rondlu
mleko ( ja podgrzewam w mikrofalówce aby uniknąć zbędnego brudzenia naczyń).Przełóż puree do suchego garnka ( ja używam tego, w którym gotowałam
ziemniaki) i delikatnie odparuj, wmieszaj
masło i dopraw
solą i
pieprzem.Wrzące
mleko wlej do
ziemniaków i energicznie wymieszaj. Ja po odparowaniu puree przekładam je do blendera i tam już miksując dokładam
masło i
mleko. Nie przecieram tez puree przez sitko, blender doskonale radzi sobie z nadaniem puree aksamitnej konsystencji. Zamiast
mleka można dodać gorącej
wody, wtedy będzie mniej kaloryczne.Dla uzyskania jedwabistego efektu końcowego,wmieszaj jeszcze kilka kawałków
masła.Smacznego!
Share the post "Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya"