Wykonanie
Lubię ten sposób podawania
kurczaka. Jest prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. A
mięso wychodzi super soczyste. Może być serwowany z
ziemniakami (praktycznie pod każdą postacią) lub
ryżem. Chociaż my najbardziej lubimy go jako składnik kanapek :)Składniki
filet z kurczaka ze skórą, 1 podwójny
masło, 30 g
czosnek, 8 ząbkówświeży
tymianek, 1/2 doniczki
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprzSposób przygotowania
Kurczaka włożyć do miski, zalać zimną
wodą i odstawić na godzinę. Następnie opłukać pod bieżącą
wodą i dokładnie osuszyć.W międzyczasie przygotować
masło. Cztery ząbki
czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Połowę
tymianku drobno posiekać.
Masło przyprawić
solą i
pieprzem. Następnie dokładnie połączyć z
czosnkiem i
tymiankiem.Filet ułożyć skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Posmarować
masłem. Obok
mięsa ułożyć pozostały
tymianek i nieobrane, rozgniecione ząbki
czosnku.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni. Wstawić naczynie z
mięsem. Piec około 40 minut, często podlewając roztopionym
masłem. Część
ziół i
czosnku można ściągnąć z
mięsa, aby skórka ładnie się zarumieniła. Pięć minut przed zakończeniem pieczenia wyciągnąć naczynie, filet oprószyć
solą. Następnie piekarnik ustawić na funkcję grillową. Po zakończeniu
pieczenia mięso przełożyć na deskę i zostawić na 10 minut. Dopiero po upływie tego czasu można rozpocząć krojenie.15mg ambien